5 vragen over... chroom-6

Chroom-6 kan leiden tot kanker

chroom-6
Getty Images

Chroom-6 is een gevaarlijke stof, die op termijn schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Maar wat is het precies voor een stof? Hoe werkt het in het lichaam? En wat zijn de gevolgen wanneer je er in aanraking mee bent gekomen? Wij zochten het voor je uit.

1. Wat is chroom?

Chroom is een metaal en scheikundige verbinding die voorkomt in natuurlijke mineralen. Het wordt gebruikt vanwege de roestwerende en conserverende eigenschappen. 

2. Hoe komt chroom voor?

Chroom-0, chroom-3 en chroom-6 zijn de meest voorkomende vormen van chroom. Chroom-6 bindt zich altijd aan een andere stof, zoals zuurstof. Het kan dus niet alleen als chroom-6 voorkomen. Na deze eerste binding aan zuurstof komt chroom-6 vooral voor als chromaat en dichromaat. Deze stoffen binden weer aan een andere stof, zoals zink. Het gaat daarom altijd over een 'chroom-6-verbinding'. 

Elke chroom-6-verbinding heeft een unieke kleur, samenstelling en eigenschappen. Deze verbindingen verschillen dan ook bijvoorbeeld in hoe oplosbaar ze zijn in water. De mate waarin de chroom-6-verbinding oplost in water is belangrijk, want dat is van invloed op het risico voor de gezondheid.

3. Waar wordt chroom voor gebruikt?

Chroom-0 wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het verchromen van ijzeren kranen. Chroom-3 zit in mineralen die van nature voorkomen op aarde. Ook zit het onder andere in onze voeding, maar dit kan geen kwaad voor de gezondheid.

Chroom-6 zit net als chroom-3 in natuurlijke mineralen. Chroom-6 komt vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak te schuren, slijpen, zagen of verhitten. Stof waar chroom-6 in zit, komt dan in de lucht.

4. Hoe kan chroom-6 in het lichaam terechtkomen?

Chroom-6 kan op drie manieren in het lichaam terechtkomen: via de maag (inslikken), de longen (inademen) of de huid. Het moet daarvoor eerst oplossen in het water van het longslijm, maagsap of zweet van de huid. Hierna kan chroom-6 een lichaamscel ingaan en zo in het lichaam terechtkomen. 

5. Is chroom-6 schadelijk voor de gezondheid?

Chroom-6 is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot onder andere kanker. Daarnaast wordt een nadelig effect op de voortplanting genoemd als mogelijk gezondheidsprobleem.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • RIVM
  • Ministerie van SZW