5 vragen over… jodiumtabletten

Voor wie zijn jodiumtabletten bedoeld?

Getty Images

Vanwege de oorlog in Oekraïne en de nucleaire dreiging uit Rusland, is er een run op jodiumtabletten. Waarom is dat? Waar helpt kaliumjodide tegen? Vijf vragen over jodiumtabletten.

1. Waar helpt kaliumjodide tegen?

Kaliumjodide is de werkzame stof in jodiumtabletten. Mocht er iets misgaan bij een kerncentrale, dan komen er gevaarlijke stoffen vrij. Deze verspreiden zich via de lucht. Een van die stoffen is radioactief jodium. Adem je dit in dan neemt je schildklier het radioactieve jodium op. Dit kan ervoor zorgen dat je jaren later schildklierkanker krijgt. Jodiumpillen helpen het ontwikkelen van schildklierkanker voorkomen.

2. Hoe werken jodiumpillen?

Neem je een jodiumtablet in, dan raakt je schildklier tijdelijk verzadigd met (ongevaarlijk) jodium. Hierdoor kan je schildklier minder radioactief jodium opnemen. Dit verlaagt je risico op het ontwikkelen van schildklierkanker.

3. Voor wie zijn jodiumtabletten bedoeld?

Je kunt de tabletten van de overheid ontvangen of via je gemeente opvragen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van je leeftijd en jouw afstand tot de dichtstbijzijnde kerncentrale. Kinderen lopen het grootste risico op schildklierkanker als ze blootgesteld worden aan radioactief jodium. 40-plussers lopen juist geen verhoogd risico op schildklierkanker door radioactief jodium.

De tabletten zijn bedoeld voor mensen tot en met 40 jaar die hemelsbreed maximaal 20 kilometer bij een kerncentrale vandaan wonen én kinderen tot 18 jaar die maximaal 100 kilometer bij een kerncentrale vandaan wonen.

Ben je zwanger en woon je hemelsbreed hooguit 100 kilometer bij een kerncentrale vandaan? Dan raadt de overheid aan om jodiumtabletten in je medicijnkastje te hebben, zodat je in geval van nood je ongeboren kind kunt beschermen. Je moet de pillen dan wel zelf kopen bij de drogist of apotheek. Let op: vanwege de grote vraag naar jodiumtabletten kun je bij de apotheek op dit moment slechts één doosje per persoon mee krijgen.

4. Waarom niet voor andere mensen?

Als je 18 jaar of ouder bent en verder dan 20 kilometer bij een kerncentrale vandaan woont, heb je ze niet nodig. Hetzelfde geldt voor iedereen die verder dan 100 kilometer van een kerncentrale woont of boven de 40 is.

5. Wat moet je doen met de pillen?

Bewaar ze op een droge plaats, bij kamertemperatuur. In je medicijnkastje of EHBO-doos bijvoorbeeld. Houd ze buiten bereik van kinderen en dieren.

Je hoeft het jodiumtablet alleen te gebruiken als er verwacht wordt dat er radioactief jodium vrijkomt en jij op een plek bent waar het radioactieve jodium terecht zal komen. Je slikt het jodiumtablet pas als de overheid via NL-alert, radio, tv of crisis.nl aangeeft dat dit nodig is. Het werkt namelijk alleen goed als je het op het juiste moment inneemt.

Bron 
  • Rijksoverheid