5 vragen over… jodiumtabletten

Waarom krijg je (geen) jodiumpillen opgestuurd?

Tussen 10 en 25 oktober 2017 valt er bij 1,2 miljoen huishoudens in Nederland een doosje jodiumtabletten op de mat. Maar 40-plussers ontvangen ze niet. Hoe zit dat? Vijf vragen over jodiumtabletten.

1. Waarom krijg je jodiumtabletten?

Mocht er iets misgaan bij een kerncentrale, dan komen er gevaarlijke stoffen vrij. Deze verspreiden zich via de lucht. Een van die stoffen is radioactief jodium. Adem je dit in dan neemt je schildklier het radioactieve jodium op. Dit kan ervoor zorgen dat je jaren later schildklierkanker krijgt.

Jodiumpillen helpen het ontwikkelen van schildklierkanker voorkomen. De overheid verspreid de jodiumtabletten zodat mensen die ze ooit nodig kunnen hebben ze alvast in huis hebben.

2. Hoe werken die jodiumpillen?

Neem je een jodiumtablet in, dan raakt je schildklier tijdelijk verzadigt met (ongevaarlijk) jodium. Hierdoor kan je schildklier minder radioactief jodium opnemen. Dit verlaagt je risico op het ontwikkelen van schildklierkanker.

3. Wie ontvangen de jodiumtabletten?

Of je de tabletten ontvangt, hangt af van je leeftijd en jouw afstand tot de dichtstbijzijnde kerncentrale. Kinderen lopen het grootste risico op schildklierkanker als ze blootgesteld worden aan radioactief jodium. 40-plussers lopen juist geen verhoogd risico op schildklierkanker door radioactief jodium.

Wie ontvangen de jodiumpillen? Mensen tot en met 40 jaar die hemelsbreed maximaal 20 kilometer bij een kerncentrale vandaan wonen én kinderen tot 18 jaar maximaal 100 kilometer bij een kerncentrale vandaan wonen.

Ben je zwanger en woon je hemelsbreed hooguit 100 kilometer bij een kerncentrale vandaan? Dan raadt de overheid aan om jodiumtabletten in je medicijnkastje te hebben, zodat je in geval van nood je ongeboren kind kunt beschermen. Je moet de pillen dan wel zelf kopen bij de drogist of apotheek.

Vul hier je postcode en leeftijd in om te zien of jij jodiumtabletten toegestuurd krijgt.

4. Waarom krijgen andere mensen ze niet?

Als je 18 jaar of ouder bent en verder dan 20 kilometer bij een kerncentrale vandaan woont, heb je ze niet nodig. Hetzelfde geldt voor iedereen die verder dan 100 kilometer van een kerncentrale woont of boven de 40 is.

5. Wat moet je doen met de pillen?

Bewaar ze op een droge plaats, bij kamertemperatuur. In je medicijnkastje of EHBO-doos bijvoorbeeld. Houd ze buiten bereik van kinderen en dieren.

Je hoeft het jodiumtablet alleen te gebruiken als er verwacht wordt dat er radioactief jodium vrijkomt en jij op een plek bent waar het radioactieve jodium terecht zal komen. Je slikt het jodiumtablet pas als de overheid via NL-alert, radio, TV of crisis.nl aangeeft dat dit nodig is. Het werkt namelijk alleen goed als je het op het juiste moment inneemt.

Op een speciale website van de rijksoverheid, http://www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl, vind je meer informatie over de verspreiding van de jodiumtabletten.

Bron(nen):