Baarmoederkanker

Baarmoederkanker tast de baarmoeder, het endometrium en de baarmoederhals aan.

De baarmoeder, medisch benaming: uterus, is een hol, peervormig orgaan in het voortplantingsstelsel van de vrouw. Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het kindje zich in de baarmoeder, die het kind bescherming biedt. Bij baarmoederkanker hebben we het over kanker die de baarmoeder, het endometrium en de baarmoederhals aantast.

Endometriumkanker is kanker die de binnenbekleding van de baarmoeder aantast. Het meest voorkomende symptoom is onregelmatige bloeding. Voor het stellen van een diagnose wordt doorgaans een biopsie (stukje weefsel voor laboratoriumonderzoek) van het endometrium genomen.

Bij baarmoederhalskanker is de baarmoederhals aangetast. Dat is de opening naar de vagina, gelegen aan de onderkant van de baarmoeder. Patiënten met baarmoederhalskanker hebben normaal gesproken geen symptomen totdat de kanker vergevorderd en uitgezaaid is.

Symptomen van baarmoederhalskanker zijn onder meer vaginale bloedingen (vooral na geslachtsgemeenschap), bekkenpijn en vaginale afscheiding. Vrouwen wordt geadviseerd zich regelmatig gynaecologisch te laten onderzoeken.

Auteur