Chronische Myeloide Leukemie (CML)

CML: chronische ziekte of levensbedreigend?

Getty Images

Het aantal mensen met Chronische Myeloide Leukemie (CML) is een relatief kleine groep. In totaal zijn er naar schatting 1.200 patiënten met CML. Maar de verwachting is dat het aantal patiënten de komende jaren sterk zal stijgen.

Het aantal mensen met Chronische Myeloide Leukemie (CML) is een relatief kleine groep. In totaal zijn er naar schatting 1.200 patiënten met CML. Maar de verwachting is dat het aantal patiënten de komende jaren sterk zal stijgen. Dit komt enerzijds door de vergrijzing en anderzijds doordat patiënten met CML steeds langer in leven blijven.De meeste patiënten zijn te vinden in de leeftijdsgroep van 50 tot 60 jaar. CML komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Overmatige productie witte bloedcellen
CML is een vorm van leukemie waarbij er een overmatige productie van witte bloedcellen optreedt. Bij 95 procent van CML-patiënten wordt ook het Philadelphia chromosoom gevonden, een genetische abnormaliteit die onder andere kan ontstaan door straling (bijvoorbeeld als gevolg van bestraling van andere kankervormen).

Stamcelbeschadiging
De ziekte begint in het beenmerg: één stamcel loopt een beschadiging op van het erfelijk materiaal, die door deling aan alle nakomelingen van deze ene cel wordt doorgegeven. Kenmerkend is de verwisseling tussen gen chromosoom 22 en chromosoom 9. Uiteindelijk ontstaat een bepaald eiwit die de mutatie veroorzaakt.

Nieuwe medicijnen
Er zijn sinds 2001 nieuwe medicijnen ontwikkeld (geen chemotherapie), waarmee bij de meeste patiënten de ziekte zeer goed te behandelen is. De verwachting is, dat door deze medicijnen CML steeds meer een chronische ziekte wordt en dat op den duur de meeste patiënten uiteindelijk niet meer aan CML zullen overlijden. 
 
Persoonlijke ervaringen
In deze video geven twee patiënten en een hematoloog uitleg over de ziekte, de gevolgen en de behandeling. Een van de patiënten zegt daarin: "Ik ben al 14 jaar CML kankerpatiënt. En ik werk nu weer vier dagen per week. Doe vrijwilligerswerk. Ik doe alles weer zelf. Die ene pil per dag zorgt er voor dat ik normaal kan leven".

Gert J.Ossenkoppele, Professor hematologie aan het VU Universitair Medisch Centrum: "Ik zit tegenwoordig meer ontspannen tegenover mijn patiënten wanneer ze die nare diagnose van leukemie hebben gehoord. Tegenwoordig kan ik zeggen:  gelukkig heeft u een vorm van leukemie waar u een hele goede behandeling voor hebt. Er zijn geneesmiddelen ontwikkeld die heel specifiek die overproductie van witte bloedcellen tegengaan. Het merendeel van de CML kankerpatiënten overlijdt er niet meer aan."

Auteur 
Bron 
  • Stichting Contactgroep Leukemie