Griepprik geldt ook voor kankerpatiënten

Borstkankerpatiënten die chemotherapie krijgen, worden geadviseerd om een aantal dagen na de chemokuur zich te laten vaccineren. Dit blijkt uit onderzoek van internist-oncoloog Miriam Wumkes aan de Universiteit Utrecht.

De conclusie dat met name borstkankerpatiënten zich het beste kort na de chemotherapie kunnen laten vaccineren, heeft te maken met de aanmaak van antistoffen. Kort na de chemotherapie is deze aanmaak tegen de griep groter dan wanneer de patiënt zich later laat vaccineren.

Voor of na chemokuur

Het advies van Wunkes geldt niet alleen voor borstkankerpatiënten, ook voor mensen met andere vormen van kanker. Zij kunnen zich het beste net voor of net na de chemotherapie laten vaccineren. De onderzoeker concludeert dat bij darmkankerpatiënten het tijdstip niet uitmaakt.

Huisartsen

Tijdens het onderzoek ontdekte Wumkes ook dat huisartsen vaak niet weten of hun patiënt een chemokuur ondergaat op het moment van de griepvaccinatie. Daarom pleit zij ervoor dat de behandelend oncoloog de patiënt adviseert over de griepprik en het optimale moment van vaccineren.