Is het iets ernstigs of toch niet?

Pas op voor look-a-likes!

Sommige klachten of aandoeningen hoeven niet meteen een ernstige ziekte te zijn. Zo hoeft een knobbeltje in de borst niet meteen kanker te zijn en ook bloed in de ontlasting kan wijzen op iets anders.

Tegenwoordig kunnen we over (bijna) alle aandoeningen of lichamelijke klachten iets terugvinden op het internet. Met als gevolg dat we steeds vaker direct uitgaan van het ergste en in paniek raken door de informatie die we vinden. Soms is dit echter helemaal niet nodig en is voor de klacht een relatief eenvoudige behandeling mogelijk.

Darmkanker of aambeien
Als u bloed in uw ontlasting hebt, betekent dit altijd dat er iets aan de hand is. Het kan iets ernstigs als kanker zijn maar ook iets onschuldigs als aambeien. Jeuk, irritatie en afscheiding worden veroorzaakt door aambeien. Dit zijn geen symptomen van darmkanker. Bij darmkanker is er onder andere sprake van een blijvende verandering in het ontlastingspatroon, onverklaarbaar gewichtsverlies, pijn, krampen en een opgeblazen gevoel in uw buik. Ook vermoeidheid hoort erbij.

Aambeien verdwijnen vaak als u op een aantal dingen let, zoals naar het toilet gaan bij aandrang. Maar ook door veel vezels te eten, voldoende water te drinken, voldoende te bewegen en een goede hygiëne kunnen aambeien vanzelf weggaan. Als dat niet voldoende helpt, kan de huisarts een pijnstillende zalf voorschrijven. Als dat niet werkt is in extreme gevallen een behandeling door een specialist nodig.

Prostaat
Als een man vaak moet plassen en pijn heeft bij het plassen, kunt u al snel denken aan prostaatkanker. Het kan ook een vergrote prostaat zijn, een veel onschuldigere kwaal. Waar komt deze verwarring vandaan? Dat komt omdat de symptomen van een vergrote prostaat en prostaatkanker deels hetzelfde zijn. Maar er zijn ook duidelijke verschillen. Troebele urine, bloed in de urine of in het sperma zijn symptomen die op prostaatkanker kunnen wijzen. Deze symptomen komen niet voor bij goedaardige prostaatvergrotingen.

Let wel op: prostaatkanker kan ook helemaal géén klachten geven. Het blijft daarom ook vaak onopgemerkt. Een prostaatvergroting geeft dat in de meeste gevallen wel klachten. Bij een prostaatvergroting kunnen de klachten verholpen worden met medicijnen. Een andere mogelijkheid is een laserbehandeling, en soms wordt ingegrepen met een operatie.

Knobbeltje(s) in de borst
De bewustwording rond borstkanker is de afgelopen tijd enorm gestegen. Dat is natuurlijk prima. Maar daardoor denkt u snel dat elke knobbel in de borst slecht nieuws is. En dat is het niet. Sommige knobbeltjes zijn geen kanker maar mastopathie. Dat zijn goedaardige gezwellen die komen door hormoonveranderingen tijdens de cyclus.

Mastopathie is niet schadelijk en u hoeft er niets tegen te doen. Als u pijn heeft, kan een stevige beha helpen. Ook warmte, of in sommige gevallen juist kou, kan helpen tegen de knobbels. Meestal wordt het na de overgang minder.

Wie zich zorgen maakt, doet er natuurlijk goed aan een bezoek aan de huisarts te brengen.

Bron(nen):