'Longkankerpil beter opgenomen dankzij cola'

Getty Images

Een medicijn tegen longkanker (erlotinib) wordt beter in het bloed opgenomen wanneer de tablet met cola in plaats van water wordt ingenomen. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Erasmus MC Kanker Instituut.

Internist-oncoloog Ron Mathijssen en ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen presenteren hun bevindingen zondag 27 september tijdens het 2015 European Cancer Congress in Wenen.

Zuur

Mathijssen was op zoek naar een simpele oplossing voor een praktisch en alledaags probleem: "Veel patiënten met longkanker worden behandeld met het medicijn erlotinib (Tarceva). Deze pil kan pas in het bloed worden opgenomen, wanneer die eerst uiteen valt en oplost in de maag. Maar patiënten met kanker gebruiken tegelijkertijd ook vaak zogenaamde maagbeschermers. Helaas is dat niet bevorderlijk voor de opname van erlotinib, omdat de maagbeschermer de zuurgraad van de maag verlaagt waardoor het medicijn slechter wordt opgenomen."

En daar ligt het probleem Zonder een maagbeschermer is de opname van erlotinib goed, maar kunnen andere medicijnen gevaarlijke maagproblemen geven. Met maagbeschermer wordt het longkankermedicijnen niet goed opgenomen, waardoor de kanker mogelijk minder wordt geremd. Vandaar dat Mathijssen met promotieonderzoeker Van Leeuwen op zoek ging naar een manier om in de maag een tijdelijk zuur milieu te creëren.

Cola

Een glas cola – gewone cola, geen light - waarmee de tablet wordt ingenomen blijkt de oplossing. De opname in het bloed van erlotinib neemt, bij patiënten die ook een maagbeschermer gebruiken, gemiddeld met bijna 40 procent toe. Bij sommige patiënten zelfs met meer dan 100 procent.

Patiënten die geen maagzuurbeschermer gebruikten, hadden ook een betere opname van erlotinib met cola dan met water, maar het effect was wel minder groot.

Of andere zure drankjes (zoals jus d’orange) een zelfde effect als cola hebben is nog niet bekend. Ook is nog niet bewezen of de betere opname in het bloed ook betekent dat het middel de longkanker langere tijd onder controle zal houden.

Vervolg

De onderzoekers verwachten dat de gevonden resultaten ook kunnen gelden voor andere geneesmiddelen in tabletvorm. Veel kankerpatiënten worden tegenwoordig behandeld met nieuwe generaties kankermedicijnen, die alleen met een tablet kunnen worden ingenomen. Vervolgonderzoek zal dit moeten aantonen.

Of erlotinib vanaf nu beter met cola dan met water kan worden ingenomen, moet de richtlijncommissie beoordelen nadat de onderzoeksresultaten gepubliceerd zijn. De onderzoekers adviseren patiënten vooralsnog goed met hun behandelend arts te overleggen voordat zij hun medicatie met cola in plaats van water gaan innemen.
 

Bron 
  • Erasmus MC