Ontvellingen aan handen en voeten door chemo

Oudere, zorgelijk kijkende vrouw op de bank in woonkamer
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers gaf antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: door een chemokuur heb ik ontvellingen aan mijn handen en voeten. Wanneer trekt dit gewoonlijk weg?

De bijwerking die u beschrijft wordt het hand-voetsyndroom ­genoemd. Bijna de helft van alle mensen die capecitabine gebruikt, krijgt er last van. De klachten ontstaan binnen dagen of weken na start van de behandeling en verdwijnen weer geleidelijk na het stoppen. Hoewel het niet gevaarlijk is, kan het een grote impact op het dagelijkse leven hebben. De beste remedie is smeren. Daarvoor kun je in de apotheek een neutrale crème of zalf vragen. Het is verstandig om als je begint met capecitabine uit voorzorg al vier maal per dag de handen en voeten in te smeren, en ze verder goed te verzorgen (vermijd knellende schoenen, extreme warmte en kou). Overleg met de oncoloog of verpleegkundig specialist als de klachten te heftig worden. Het kan nodig zijn om de behandeling aan te passen.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys


Sonja Keizers was apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordde ze lezersvragen over medicijnen.

 

Auteur