'Zwijg niet over prostaatkanker'

Prostaatkanker wordt nog vaak gezien als een taboe-onderwerp. Jan Willem Kroon breekt een lans voor het openlijk bespreken van deze ziekte. Hij heeft zelf uitgezaaide prostaatkanker en zijn openheid heeft hem veel goeds gebracht. Lees hier zijn verhaal.

Jan Willem Kroon: 'Mijn vrouw en dochters gingen mee naar de uitslag van de CT-scan van de uroloog. Prostaatkanker in de agressieve vorm met uitzaaiingen door het lichaam. Bam. Ik dacht, dat mijn tijd in dit leven over was. Bijna al mijn vrienden en familie kwamen binnen een week langs. Ieder met zijn warmte en steunende woorden. Ik voelde me een welkome en gevierde man in plaats van een patiënt. Ook ging ik beseffen, dat mijn verdriet niet het enige verdriet was. Mijn oudste dochter kneep me fijn om me bij zich te houden. Mijn jongste dochter zei huilend: ‘Nu leert Cesar je niet kennen. Hij is pas twee jaar en is zo dol op je.’

Steun huisarts

Zo kwam iedereen met een ander verhaal. Hierdoor vloeide de spanning langzamerhand bij mij weg. Mijn vrouw lijkt nu meer patiënt dan ik. De huisarts, die ik ook heb benaderd, wil me in alles steunen, desnoods tot en met euthanasie. Hij raadde me wel aan om naar de sportschool te gaan. Door de hormoontherapie zijn mijn spieren erg verzwakt. Maar wonder boven wonder heeft die therapie ervoor gezorgd, dat de uitbreiding van de kanker is gestopt. Door de hormoontherapie heb ik wel flinke opvliegers.

Rood hoofd

Toevallig ga ik vanavond met mijn vrouw naar mensen, waar we nog nooit op bezoek zijn geweest. Ik kan ze direct melden, dat ze niet hoeven te schrikken, als mijn hoofd plots knalrood wordt. Bovendien zal dat hoofd en overhemd nat van transpiratie worden. Als ik niet over mijn ziekte zou kunnen praten, zou ik er niet eens naar toe durven gaan. Verder weet iedereen in mijn omgeving dit. En waarom ik nu dik ben. Ook dat weet iedereen. Onderschat het delen van het verdriet niet. Het gaat me goed, ik ben gelukkig en ga het overleven. En ook niet onbelangrijk: door erover te praten, weet ik nu dat er vier nieuwe therapieën zijn ontwikkeld. Daarom raad ik mannen aan om er open over te zijn.'

Jan Willem Kroon, 67 jaar

 

Meer weten over prostaatkanker? Gezondheidsredacteur Heleen Croonen sprak op de 50PlusBeurs met uroloog Peter Ausems, luister hieronder dat gesprek terug.