75 jaar de Slag om de Ardennen

Getty Images

In 1944 vond de Slag om de Ardennen plaats, een ongekend harde strijd tussen de Duitsers en de Geallieerden. In 2019 is het 75 jaar geleden en dat betekent dat deze ingrijpende gebeurtenissen komend jaar worden herdacht. Drie locaties waar u van de sfeer kunt proeven.

Het Ardennenoffensief begon op zaterdag 16 december 1944 en de Geallieerden waren er totaal door verrast. De Duitsers waren erin geslaagd ten oosten van de Our (de grensrivier tussen België/Luxemburg en Duitsland) een enorme troepenmacht samen te stellen, zonder dat de Britse of Amerikaanse inlichtingendiensten ook maar iets doorhadden.

Het strategische doel van de Duitsers was de Geallieerden naar de onderhandelingstafel te krijgen en een deelvrede te sluiten om daarna in alle rust met de Russen te kunnen afrekenen. Maar het Duitse offensief in de Ardennen was gedoemd te mislukken. Voor het zover was, zouden er nog heel wat manschappen sneuvelen: ruim 17.000 aan Duitse zijde, ruim 19.000 van de Geallieerden. De slag om de Ardennen was een beslissende slag, die het einde van het Nazi-tijdperk inluidde.

Oorlog
Getty Images

Het Baugnez 44 Historical Center

Om de gedachtenis van de Slag om de Ardennen in leven te houden haalt het Baugnez 44 Historical Center (in Malmedy, een stad in Luik) de laatste grote operaties en veldslagen voor de geest die hebben plaatsgevonden tijdens het Offensief "Operatie Wacht am Rhein"! Dit nieuwe museum gewijd aan de Slag om de Ardennen en aan het bloedbad van Baugnez / Malmedy, gespreid over 850 m2 en verdeeld over 2 verdiepingen biedt u een tentoonstelling aan met een adembenemend realisme.

U vindt in dit museum authentiek materiaal, voertuigen, foto's en films uit deze periode. Er zijn 15 taferelen gereconstrueerd uit het leven van de soldaten tijdens de Slag om de Ardennen, waarvan 2 uniek in België, voorzien van een geluids- en lichtsysteem, en die u terugbrengen naar de winter van 1944, tijdens de Slag om de Ardennen. Tijdens het hele bezoek wordt u vergezeld door een meertalige audiogids die u gedetailleerd commentaar geeft over de Slag om de Ardennen, maar ook de geschiedenis van de tentoongestelde stukken en van de anekdotes er rond. Zo kunt u de geschiedenis herbeleven en nog beter de Slag om de Ardennen begrijpen.

Het Mardasson Monument

In Bastenaken (Frans: Bastogne) vindt u het indrukwekkende Mardasson monument, ingewijd op 16 juli 1950. Dit is opgericht ter ere van de vriendschap tussen het Belgische en het Amerikaanse volk, die schouder aan schouder vochten tijdens de overwinningsstrijd die zij voerden tijdens de Slag om de Ardennen in december 1944 en januari 1945.

Het monument verbindt de vorm van een ster aan vijf vertakkingen van 31 meter. De geschiedenis van deze Bloedige Slag is in gouden letters gegraveerd in de wand van de open galerij. De wandelgang op de top, te bereiken via een wenteltrap, levert een indrukwekkend vergezicht op bijna alle verdedigingsstellingen die werden ingenomen tijdens het beleg van de stad. De crypte, uitgehold in de rots en door de Franse kunstenaar schitterend versierd met mozaïeken, bevat drie altaren (katholiek, protestants, joods).

Mardasson
Getty Images

Ardennes American Cemetery

Deze Amerikaanse begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog ligt in de Belgische gemeente Neupré. De begraafplaats maakt deel uit van de 14 permanente Amerikaanse begraafplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog die buiten Amerikaans grondgebied liggen.

Op de Ardennes American Cemetery liggen 5.327 graven van Amerikaanse soldaten. Het gebied werd op 7 september 1944 bevrijd door de Amerikaanse 3e Pantserdivisie. Het is een belangrijke, indrukwekkende herdenkingsplaats en herbergt een kapel en museum, dat op drie grote marmeren muren de militaire operaties in Europa en tijdens de Slag om de Ardennen weergeeft. 60% van de gesneuvelden die hier begraven liggen, dienden in de USAAF (United States Army Air Force) Daarnaast staan de namen vermeld van 462 vermiste soldaten, waarvan hun lichaam niet is teruggevonden of is geïdentificeerd, op 12 granieten platen die naast de Memorial liggen.

Bron: historiek.net, walloniebelgietoerisme.nl

Auteur