Cultuurtip: Alma-Tadema in Fries Museum

Getty Images

Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.

In de Engelse versie van Tussen Kunst & Kitsch dook ineens een schilderij van Sir Lawrence Alma-Tadema op. Geschatte waarde: 350.000 euro. Het schilderij is vanaf 1 oktober in een grote tentoonstelling over Alma-Tadema in het Fries Museum te zien.

Klassieke oudheid

Zijn naam zal niet iedereen bekend in de oren klinken – behalve dan in Friesland waar hij geboren en getogen is – maar Sir Lawrence Alma-Tadema was eind negentiende eeuw een van de belangrijkste en bestverkopende schilders, bekender dan Vincent van Gogh.

Hij werd in 1836 geboren in Dronryp, groeide op in Leeuwarden, kreeg een schildersopleiding in België en ontwikkelde zich daar al tot een beroemd schilder van met name klassieke-oudheidtaferelen, een fascinatie die hij overhield aan een huwelijksreis naar Rome. In 1870 vertrok hij naar Londen, waar hij tot zijn dood zou blijven wonen en werken en waar zijn carrière een hoge vlucht nam. Hij liet zich naturaliseren tot Engelsman, veranderde zijn naam van Lourens in Lawrence en werd in 1899 geridderd tot Sir. 

Inspiratiebron

Na zijn dood in 1912 (hij ligt begraven in de St Paul’s Cathedral in Londen) raakte hij in de vergetelheid. En niet zo’n klein beetje ook. In 1960 raakte een galerie zijn schilderij De vondst van Moses aan de straatstenen niet kwijt. Maar het kan verkeren. Dankzij beroemde verzamelaars kwam zijn werk weer in de belangstelling te staan. En zijn schilderijen werden door de makers van films als Cleopatra en Gladiator gebruikt als inspiratiebron voor de decors. De revival leidde ertoe dat in 2010 De vondst van Moses voor 27 miljoen euro bij Sotheby's New York werd verkocht.

Het Fries Museum (dat zelf over een omvangrijke collectie schilderijen, tekeningen, houtgravures, schetsen van Alma-Tadema bezit) stelt in totaal zo’n negentig schilderijen tentoon, afkomstig van particulieren over de hele wereld en uit de collecties van onder meer Musee d’Orsay, Tate Britain en het Prado. 

De tentoonstelling is te zien t/m 7 februari 2017. www.friesmuseum.nl

 

Ingang van het theater, 1866. Collectie Fries Museum

Getty Images

Auteur