Cultuurtip: Amsterdam licht op

Getty Images

Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.

Een dagje naar onze hoofdstad krijgt in december en januari een extra dimensie door het Amsterdam Light Festival. De binnenstad is opgetuigd met dertig lichtsculpturen en projecties van nationale en internationale kunstenaars. De lichtkunstwerken zijn een voor een te bezichtigen in een vaarroute of een wandelroute.

Hoogtepunten

‘The Lace’ van de Amerikaanse designstudio Choi + Shine Architects is een van de hoogtepunten. Een tien meter brede lichtinstallatie zweeft als een vliegend tapijt boven de gracht. Het verwijst naar de Nederlandse klederdracht en staat symbool voor de culturele rijkdom van Amsterdam. Wie een boottocht maakt, vaart onder het reusachtige driedimensionale werk door en ziet tegen de donkere winterlucht een lichtgevend kantpatroon.

‘A Window in Time’ van de Nederlandse designstudio Motion Paintings is een andere eyecatcher. Zodra het begint te schemeren komt ‘A Window in Time’ tot leven in een gevelprojectie met drie verschillende kleurlagen die ieder een eigen verhaal vertellen. Deze drie lagen corresponderen met het verleden, het heden en de toekomst van de stad.

Routes

Voor de vaarroute Water Colors kun je van 1 december t/m 22 januari terecht bij de rederijen tegenover het Centraal Station. Het startpunt van de wandelroute Illuminade is bij de Blauwbrug; de route is 2,3 kilometer lang. Van 15 december t/m 8 januari kun je een rondleiding met gids boeken. Informatie en reserveren: www.amsterdamlightfestival.com

Beide routes zijn gedurende de hele periode van 1 december t/m 22 januari overigens ook op eigen gelegenheid wandelend of fietsend gratis te volgen. De kunstwerken zijn verlicht van 17 tot 22 uur.

Impressie

Een sfeerimpressie van de afgelopen jaren.

Auteur