Cultuurtip: boekentips over Vermeer

Vijf lees- en kijktips

Vermeermeisjes
Getty Images

Voor de grote Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum Amsterdam zijn geen kaarten meer te krijgen (tenzij u er de komende weken nog een paar weet te bemachtigen dankzij de verruimde openingstijden). Gelukkig hebben Vermeerkenners de afgelopen tijd niet stilgezeten en hun kennis in boeken gegoten.

1. Vermeer Rijksmuseum: in de aanloop naar de Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum is door een internationaal team van Vermeerkenners uitgebreid onderzoek verricht naar het leven en kunstenaarschap van de 17de-eeuwse schilder. Alle 37 aan hem toegeschreven werken zijn in dit boek opgenomen, de officiële publicatie bij de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. Uitg. Hannibal Books, €59.

Vermeer Rijksmuseum
Getty Images

2.  Het raadsel Vermeer: historicus Aart Aarsbergen gaat op zoek naar de man achter de schilder en plaatst hem in de turbulente wereld waarin hij leefde, de Gouden Eeuw. Wat wilde Vermeer met zijn schilderijen zeggen, wat vertellen ze over zijn leven, wat weten we over zijn werkwijze, wie waren zijn modellen, wie zijn opdrachtgevers? Uitg. Sterck & De Vreese, €27,50.

Het raadsel Vermeer
Getty Images

3.  Vermeer, de schilder die de tijd stilzet: kunstkenner Nils Büttner vertelt over de verhalen die op de schilderijen worden verbeeld en die voor een kijker in de huidige tijd meestal moeilijk te doorgronden zijn. Op die manier analyseert hij Vermeers schilderkunst en geeft een passant een rijk beeld van de periode waarin Vermeer leefde. Uitg. Meulenhoff, €20,99.

Vermeer, de schilder die de tijd stilzet
Getty Images

4.  Melkmeisje: deze historische roman van Matthias Rozemond gaat over de jonge schilder Johannes Vermeer in 1657 en het bekende portret Het melkmeisje. Wie er geposeerd heeft voor het schilderij is nooit definitief bewezen, maar het gerucht gaat dat Vermeer de dienstbode van zijn eigen huishouden model liet staan. Rozemond vertelt in Melkmeisje het fictieve verhaal van dienstbode Tanneke. Zo zou het gegaan kunnen zijn… Uitg. Luitingh-Sijthoff, €23,99.

Melkmeisje
Getty Images

5. Het Delft van Vermeer: een rijk geïllustreerde uitgave bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Prinsenhof in Delft (te zien tot en met 4 juni). Naast Delfts aardewerk, Delftse tapijten, archiefstukken en egodocumenten worden daar topstukken van Delftse tijdgenoten getoond, zoals Dirck van Baburen en Jan Steen. Tentoonstelling en boek geven een beeld van Vermeer als kunstenaar, maar ook als echtgenoot, schoonzoon, ondernemer, vader van 15 kinderen en herbergier. Uitg. Waanders, €28,95

Het Delft van Vermeer
Getty Images
Auteur 
  • René Boers