Cultuurtip: Dromen van bomen

De tentoonstelling Dromen van bomen in het Gorcums Museum laat goed zien hoezeer bomen door de eeuwen heen een inspiratiebron zijn voor kunstenaars. Niet verwonderlijk: bomen staan immers symbool voor het leven zelf.

Ontzag en bewondering

“Liefde moet zijn als een boom, met zijn wortels diep in de aarde, maar met zijn takken uitgestrekt naar de hemel.” Dat de Britse filosoof en Nobelprijswinnaar Bertrand Russell de boom als metafoor voor de liefde gebruikt, geeft al aan hoezeer bomen intrigeren. Al sinds Adam en Eva van de vrucht van de Boom der Kennis aten, leeft de mens in ontzag en bewondering voor de boom. Of het nou een eenzame spar is, een woudreus of een onmetelijk oerwoud: we dromen weg bij hun vormen, kleuren of immense omvang.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Sphere 3 van Henk Ganzeboom.

Het Gorcums Museum heeft van zo’n 45 kunstenaars werken geselecteerd met bomen en bos in de hoofdrol. Van de 17de-eeuwse landschapsschilder Jacob van Ruysdael tot en met hedendaagse kunstenaars als Patrick Bergsma en Anutosh, die hun fantasie de vrije loop laten. Echt een tentoonstelling om bij weg te dromen. Te zien tot en met 15 september.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Bekijk hieronder een reportage van RTV Rijnmond: