Cultuurtip: Godinnen van de art nouveau

Het museum Allard Pierson in Amsterdam zou in september na een herinrichting weer opengaan, maar daar stak de coronacrisis een stokje voor. Op 18 december is dan toch zover: met een hernieuwde collectie en een speciale tentoonstelling over art nouveau.

UPDATE: Vanwege het coronavirus is het museum Allard Pierson in Amsterdam in ieder geval tot 19 januari 2021 gesloten voor publiek.

Van Nijl tot Amstel

Sinds het samengaan van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is gewerkt aan de collectiepresentatie Van Nijl tot Amstel, waar je een reis door 10.000 jaar cultuurgeschiedenis maakt, van mummies uit het Oude Egypte tot handschriften van Multatuli en van Koptisch textiel tot atlassen van Joan Blaeu. Naast deze vaste collectie zijn er wisselexposities, zoals ‘Godinnen van de art nouveau’, te zien tot en met 21 maart.

Sierlijke schoonheid 

De kunststroming art nouveau (ofwel jugendstil), die tussen 1890 en 1914 in Europa de toon zette, putte haar inspiratie vooral uit de natuur. Gebouwen, interieurs en gebruiksvoorwerpen werden ontworpen in sierlijke vormen en gedecoreerd met motieven uit de wereld van planten en dieren. Bovendien was de beeldtaal rijk aan vrouwelijke schoonheden, in de vorm van godinnen, nimfen, engelen en feeën. Vanwaar deze fascinatie voor vrouwelijke clichés in een tijd dat de eerste feministen juist strijden voor onderwijs, kiesrecht en een eigen carrière? Museum Allard Pierson geeft antwoord op die vraag aan de hand van tekeningen, schilderijen, juwelen, glas, keramiek, textiel en smeedwerk van internationaal toonaangevende kunstenaars uit diverse collecties. Erg fraai.

Klik hier om naar de website te gaan.