Cultuurtip: Het Museum van Nederland

Dione de Graaff en Diederik Ebbinge gingen de afgelopen weken in het tv-programma ‘Het Museum van Nederland’ op zoek naar voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. Alle voorwerpen zijn nu online te bekijken in het gelijknamige interactieve museum.

Oer-Hollands

Zeven juryleden, onder wie historicus Herman Pleij en culinair publiciste Janny van der Heijden, bogen zich samen met gastcurator Jörgen Tjon in het tv-programma over de vraag wat thuishoorde in 'Het Museum van Nederland'. Mensen konden vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Zo’n zestig ingebrachte voorwerpen die typisch Nederlands zijn, in de vergetelheid zijn geraakt, waar we trots op zijn en die onze geschiedenis vertellen, hebben uiteindelijke een plaatsje gekregen. Zoals een oer-Hollands stroopwafelijzer, trouwpakken van het eerst getrouwde homostel ter wereld, slavernijpoppen, de klapschaats en natuurlijk ook de caravan.

Online

De voorwerpen zijn in het echt tot en met 8 mei te bewonderen in de Kunsthal Rotterdam, maar die is vooralsnog even gesloten vanwege de lockdown. Maar gelukkig kunnen we de objecten ook in het online Museum van Nederland van dichtbij bestuderen. Met rondleidingen, meer informatie over de objecten en filmpjes van de mensen áchter de objecten.