Cultuurtip: Iconische portretten

Dankzij een grote renovatie van de National Portrait Gallery is de topcollectie (zelf)portretten van dit Londense museum in het Fries Museum in Leeuwarden te zien. Je kunt er nog tot en met 9 januari terecht.

Wereldberoemd

De National Portrait Gallery in Londen werd opgericht in 1856. Met meer dan 215.000 werken heeft het museum de grootste portretcollectie ter wereld. De portretten vertellen de verhalen van invloedrijke mannen en vrouwen uit de geschiedenis. Het museum is tot het voorjaar van 2023 gesloten voor het publiek vanwege een verbouwing en gedurende deze periode worden honderden werken uit de collectie uitgeleend.

In het Fries Museum zijn nu zo’n honderd schilderijen, foto’s, beelden en prenten van kunstenaars als Peter Paul Rubens, Andy Warhol en Marlene Dumas te zien. Onder de geportretteerden zijn wereldberoemde iconen, van Koningin Elizabeth I en William Shakespeare tot Audrey Hepburn en David Beckham.

“Zeker twee dozijn werken uit de National Portrait Gallery in Londen zijn elk voor zich de reis naar Leeuwarden al waard”, concludeerde de recensent van Volkskrant.

www.friesmuseum.nl

Queen Elizabeth I door Nicholas Hilliard, circa 1575.

Audrey Hepburn door de lens van Angus McBean, 1950.