Cultuurtip: Koningin van het volk

Juliana portret
Marius Meijboom / Nederlands Fotomuseum

“Ik ben altijd vooruitstrevend geweest. Ik doe mijn leven lang mijn best om niet ouderwets te worden”, aldus koningin Juliana in 1987. Of dat gelukt is, kun je vaststellen in de tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Hoofdbeeld: Staatsieportret van koningin Juliana en haar gezin, 1948 © Marius Meijboom / Nederlands Fotomuseum

Populair

Juliana wordt vaak getypeerd en geprezen als de ‘vorstin naast de rode loper’: eigenzinnig, menselijk en eenvoudig. Als vorstin (van 1948 tot 1980) had ze het niet altijd makkelijk in een periode van naoorlogs herstel en grote maatschappelijke veranderingen. En dan had ze ook nog een man aan haar zijde die het ene na het andere schandaal veroorzaakte. Dat alles maakt echter voor haar populariteit niet uit.

Tentoonstelling Juliana
Mike Bink

Impressie tentoonstelling De Nieuwe Kerk - Foto Mike Bink

Eyecatchers

In de tentoonstelling komt het leven van Juliana, voor en achter de schermen, in beeld. Naast de vele portretten en foto’s van Juliana zijn er honderden objecten te zien. Van persoonlijke bezittingen, beeldende kunst en historische documenten tot avondjaponnen, bijzondere filmfragmenten en koninklijk servies. Eyecatchers zijn de inhuldigingsjurk, de typerende Juliana-brillen, kinderkleding en speelgoed, een compleet gedekte tafel en de Rolls Royce met monogram van de vorstin.

Juliana Soestdijk
Nationaal Archief

Koningin Juliana, paleis Soestdijk, Nederland, 1974 © Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/ANP

De kus

Ooggetuigen vertellen over persoonlijke ontmoetingen met de koningin op cruciale momenten, bijvoorbeeld een vluchteling uit Hongarije en een overlevende van de Watersnoodramp van ’53. En uiteraard zijn er veel filmfragmenten te zien, waaronder ‘de kus’ van Jos Brink (verkozen tot meest memorabele Juliana-mediamoment).

De tentoonstelling over Juliana in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is te zien van 15 oktober tot en met 10 april 2023. www.nieuwekerk.nl

Koningin Juliana bezoekt Zeeland
Benelux Press

 

Koningin Juliana bezoekt Zeeland na de Watersnoodramp, 1953 © Benelux Press

Auteur 
  • René Boers