Cultuurtip: mooie docu’s

Nu het culturele leven weer een beetje terugkeert naar het oude normaal, hebben ook de bioscopen een forse inhaalslag te maken. Er is veel aanbod en voor elk wat wils. Bijkomend voordeel: als het buiten te warm is, is het daar binnen koel. Drie tips voor mooie documentaires.

1. 100 up

Wat is het geheim voor een lang leven? En kun je nog een leuk en zinvol leven leiden als je hoogbejaard bent? In 100UP portretteert regisseur Heddy Honigmann kleurrijke, zeer levendige 100-plussers uit verschillende delen van de wereld. Een arts uit Lima en een seksuoloog in New York die nog altijd hun beroep uitoefenen, een Noorse boerin die haar schapen bijstaat bij het lammeren en een Nederlander die de ambitie heeft een online platform over mensenrechten én plichten te lanceren.

2. Gunda

Anderhalf uur naar varkens kijken: het lijkt een hele opgave, maar de Russische regisseur Victor Kossakovsky (vegetariër sinds zijn prille jeugd) houd je vanaf het eerste moment bij de les. Zonder commentaar of aanzwellende muziek word je als kijker ondergedompeld in het dagelijks leven op een idyllische boerderij, met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip. Een eerbetoon aan het dierenbestaan.

3. Zappa

Frank Zappa (1940-1993) was een muzikaal vernieuwer met een maatschappijkritische kijk op de wereld en een enigmatisch rockster. Tijdens zijn leven bracht hij meer dan zestig albums uit en na zijn dood liet hij naast vier kinderen en een echtgenote en een indrukwekkend archief na. Regisseur Alex Winter had onbeperkt toegang tot alle materiaal (duizenden uren beeld en geluid) en verkent het privéleven achter de gigantische muzikale carrière.