Cultuurtip: Privéverzameling topkunst

Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.

John Fentener van Vlissingen is behalve een van de rijkste Nederlanders ook een verwoed kunstverzamelaar. Twee zaken die goed met elkaar samengaan. Zijn collectie impressionisten en postimpressionisten wordt nu tentoongesteld in Museum Singer Laren. En dat is best bijzonder, want zo vaak gebeurt dat niet.

'Fantastisch'

Van Vlissingen verzamelt al een halve eeuw kunst, samen met zijn echtgenote Marine comtesse de Pourtalès. Ze hebben een voorkeur voor impressionisten, zeventiende-eeuwse schilderkunst, oude tekeningen en de Haagse School. Daarnaast hebben ze een passie voor zilver en Delfts blauw. 
In een interview in het NRC vertelde Van Vlissingen onlangs over het verzamelen van kunst: “Mijn grootvader had al een kunstcollectie, mijn vader ook. Maar thuis was het zeventiende-eeuws wat aan de muur hing. Mijn vrouw trekt mij nu naar de hedendaagse kunst toe. We hebben tien jaar terug een stichting opgericht om belangstelling te kweken voor onbekende hedendaagse kunstenaars. Dat lukt heel goed: al die kunstenaars zijn doorgebroken.”
En over zijn eerste impressionistische schilderij dat hij kocht, zegt hij: “Een Monet, die 45 jaar geleden bij kunsthandel Robert Noortman in Maastricht tussen de oude meesters hing. Het lijkt heel snel geschilderd, en toch is het fantastisch. Even zo, pffft, pffft… en toen stonden er vier zeilbootjes op doek. Ik vind de impressionisten gewoon heel mooi. Na die Monet ben ik ze meteen begonnen te verzamelen. Dat deed toen niemand in Nederland.”

Grote kunstenaars

De collectie impressionisten en postimpressionisten is gestaag gegroeid met werken van grote kunstenaars als Monet, Manet, Renoir, Degas, Pissarro, Van Gogh, Bernard, Gauguin, Sisley, Signac, Van Dongen, Matisse, Marquet, Dufy, Nolde en Picasso. Ze zijn tot en met 6 mei in Singer Laren te zien. 
Meer over de Van Vlissingen Art Foundation: www.vanvlissingenartfoundation.nl.

Foto: Meisje met roos, 1907, van Auguste Renoir. © Van Vlissingen Art Foundation