Cultuurtip: Spinnen in de tuin

#DOESENG: metershoge spinnen sieren tot en met 3 november de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam. Ze zijn gemaakt door Louise Bourgeois, een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw.

Gratis toegankelijk

Louise Bourgeois (1911-2010) werd wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen. Ze groeide op in een voorstad van Parijs en studeerde aan de École du Louvre en École des Beaux Arts. Na haar huwelijk met de Amerikaanse kunsthistoricus Robert Goldwater emigreerde zij in 1938 naar de Verenigde Staten.

Hoewel zij al vanaf 1945 solotentoonstellingen had, kreeg zij pas bekendheid in de jaren 70. Haar werken zijn inmiddels opgenomen in collecties van talloze musea en particulieren over de hele wereld.

Met twaalf buitenbeelden toont het Rijksmuseum een overzicht van haar bijzondere werk. Naast de spinnenbeelden zijn er kolossale ogen en hangende spiralen in de monumentale vleugelnootboom te zien. Veel van deze werken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. De tuinen van het Rijksmuseum zijn gratis toegankelijk.
www.rijksmuseum.nl

'Spider' uit 1996 van Louise Bourgeois.

Foto's:
Hoofdbeeld: 'Spider Couple' uit 2003 van Louise Bourgeois.
Antoine van Kaam © The Easton Foundation/Pictoright, Amsterdam