Cultuurtip: Sportboeken voor de zomer

De sportzomer is losgebarsten: Wimbledon, Tour de France, EK Voetbal Vrouwen, het kan niet op. Wie tussen de aces, demarages en penalty’s door nog tijd over heeft om te lezen over sport en sporters, kan zijn toevlucht nemen tot een van deze recent verschenen boeken.

1. Rood wit blauw in de tour

Sinds de eerste Tour de France in 1903 gereden werd, hebben 258 Nederlandse mannen meegedaan. En sinds 1984 - toen de Tour Féminin zijn intrede deed - 125 vrouwen. Van elke wielrenner achterhaalde Mart Smeets de feiten en de levensloop, die hij lardeert met persoonlijke verhalen. Hij baseert zich daarbij op boeken, kranten, archieven en eigen waarneming. Hij was zelf meer dan veertig jaar voor zijn journalistieke werk in de Tour actief. Uitg. de Kring, 388 pagina's met foto's, €24,99.

2. 74, krankzinnige verhalen over het WK van 1974

Idsert Hartendorf en Peter Voskuil zetten in 74 korte journalistiek-literaire verhalen de onwaarschijnlijke gebeurtenissen rondom de moeder aller WK’s in München nog eens op een rij. Van de aanloop, via de kwalificatie en de voorbereiding tot aan de finale. Lees alles over het mes van Van Zanten, de bondscoach die nooit bondscoach werd, het ‘dingetje’ van Ernst Happel, Willem Duys en de paspoortenaffaire, de soep van Suurbier, het verdwenen cassettebandje en de kater na The Cats. Noblesse Uitgevers, 176 pagina's + fotokatern, €14.

3. Sprintend door niemandsland

De Amerikaanse schrijver en journalist  Adin Dobkin vertelt het verbluffende verhaal over de Tour de France 1919, die de boeken in zou gaan als de zwaarste race ooit. De zeventig wielrenners die op 29 juni - een dag na de ondertekening van het Verdrag van Versailles - van start gaan, doorkruisen een vernietigd naoorlogs landschap. De meesten komen rechtstreeks van het front, waar ze landgenoten hebben zien lijden en sterven. In een slopende wedstrijd van dertig dagen worden ze voortdurend geconfronteerd met de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Uitg. Spectrum, 336 pagina’s, €24,99.

4. Jack in de pits

Jack Plooij is pitreporter bij de Formule 1 voor Ziggo Sport. Alles over het eerste wereldkampioenschap van Max Verstappen en het afgelopen Formule 1-seizoen. Verplicht leesvoer voor de liefhebbers. Op de voor hem zo kenmerkende ontwapenende humor en nuchterheid vertelt Plooij over de teambazenvete tussen Horner en Wolff, de Grand Prix van Zandvoort 2021, de strijd om de Formule 1-rechten en de eerste reactie van de kersverse wereldkampioen Max Verstappen. Uitg. Spectrum, 216 pagina’s, €20.

5. Hoe Tarzan de Tour de France won

Een geestige en ontroerende roman over jongensdromen en wielerhelden van Guus Luyters. Speelt in de jaren vijftig. Tom plakt uitgeknipte foto's van wielrenners in zijn schrift en volgt wielerwedstrijden op de radio. Zijn favoriet is Hein van Breenen, die Tarzan wordt genoemd omdat hij zichzelf spectaculair wist te behoeden voor een val door zich aan een boomtak vast te grijpen. Als Tom met zijn ouders naar Zuid-Frankrijk vertrekt om de renners van de Tour de France in het echt te bekijken, verloopt de reis heel anders dan hij zich had voorgesteld. Park Uitgevers, 176 pagina’s, €20,99.