Cultuurtip: Strip- en puzzelkoning

Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.

Een van de bekendste striptekenaars van Nederland is Jan van Haasteren. En als u hem niet kent van strips als Rick de Kikker, Baron van Tast of Ketelbinkie, dan is het wel van de humoristische legpuzzels die hij voor spellenfabrikant Jumbo maakt. Het Anton Pieck Museum in Hattem wijdt tot en met 31 oktober een expositie aan zijn omvangrijke oeuvre.

Humor

De expositie geeft een mooi beeld van de creatieve en humoristische wereld van de in 1936 geboren Jan van Haasteren. Te zien zijn onder meer schetsboeken, originele tekeningen en tekenmaterialen. Na zijn studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam was Van Haasteren een van de striptekenaars van de Toonder Studio’s. Als zelfstandig striptekenaar verschenen zijn strips later onder meer in Pep en Sjors (Oom Arie op Safari en Tinus Trotyl), de Eppo (Baron Van Tast) en Jippo (Erik en Opa) verschenen. Daarnaast tekent Van Haasteren al dertig jaar puzzelplaten voor Koninklijke Jumbo. Dat zijn er inmiddels meer dan honderd, variërend van 150 tot 5000 stukjes. Zijn nieuwste puzzelplaat werd tijdens de opening van de expositie in het Anton Pieck Museum gepresenteerd: ‘De Goochelbeurs’. Het museum in Hattem is gratis te bezoeken met de Museumkaart. www.antonpieckmuseum.nl

RTV Hattem maakte een reportage over de opening van de expositie:

Foto: Anton Pieck Museum