Cultuurtip: Virtuoze schilderkunst

In het Drents Museum in Assen is vanaf 2 juni een prachtige tentoonstelling te zien over de Italiaanse 19de-eeuwse schilderkunst. Meer dan zeventig meesterwerken zijn daarvoor overgebracht uit prominente musea uit Italië.

Met speels gemak

In de tentoonstelling ‘Sprezzatura–Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)’ staat het werk centraal van zo’n veertig schilders, zoals Mancini, Zandomeneghi, Nomellini en Pellizza. Het is een periode van grote idealen, maar ook van maatschappelijke onrust. Kunstenaars verhouden zich daarbij steeds op een andere manier tot de werkelijkheid. Sommigen brengen de werkelijkheid feitelijk in beeld en anderen ontvluchten de werkelijkheid in een kunst van dromen, idylles en symbolen. Het Italiaanse woord 'sprezzatura' is een oud Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder 'virtuositeit'. Iets doen met 'sprezzatura' betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.

De tentoonstelling is zo ingericht (met muziek en literatuur) dat de bezoeker zich waant in het Italië van ongeveer 150 jaar geleden. Te zien tot en met 3 november. www.drentsmuseum.nl

Gratis lezing

Tip: elke donderdag- en zondagmiddag kunt u in de Statenzaal van het Drents Museum om 14 en 15 uur een gratis lezing bijwonen. Aan de hand van dia’s en filmbeelden laat de museumdocent zien welke keuzes de kunstenaars maakten en waarom.

Foto: ‘Leren lezen’ van Plinio Nomellini, 1906.

Galleria d’Arte Moderna, Milaan. © Umberto Armiraglio