Cultuurtip: visioenen van een genie

Getty Images

Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.

’s-Hertogenbosch viert in 2016 het 500ste sterfjaar van de kunstenaar die zijn artiestennaam ontleende aan zijn geboorte- en woonplaats (hij heette eigenlijk Jheronimus van Aken). Het oeuvre van Jeroen Bosch (ca. 1450-1516) is niet zo heel groot, maar iedereen herkent zijn stijl. Zijn schilderijen worden bevolkt met monsters, duivelse figuren, engelen en heiligen, en verbeelden illusies, hallucinaties en nachtmerries. Het zijn net zoekplaatjes waar bij nadere bestudering telkens wat nieuws te ontdekken valt.

Op wereldreis

In het Noordbrabants Museum is van 13 februari t/m 8 mei de grootste overzichtstentoonstelling ooit over de ‘duivelskunstenaar’ te zien. Topstukken die in vooraanstaande musea over de hele wereld hangen, zijn exclusief voor deze expositie naar ’s Hertogenbosch overgebracht. Zoals ‘Hooiwagen’ uit Museo del Prado in Madrid, ‘Het narrenschip’ uit het Louvre in Parijs, ‘Heremietentriptiek’ uit Gallerie dell'Accademia in Venetië, ‘De dood en de vrek’ uit National Gallery of Art in Washington, en ‘De aanbidding door de koningen’ uit het Metropolitan Museum in New York. Kortom, het bespaart u een wereldreis door een dagje naar ’s-Hertogenbosch te gaan.

Update: Voor de tentoonstelling 'Visioenen van een genie' in het Noordbrabants Museum in Den Bosch zijn helaas geen kaartjes meer verkrijgbaar. Maar vanaf juni brengt Het Noordbrabants Museum twee nieuwe tentoonstellingen, geïnspireerd door de nalatenschap van Jheronimus Bosch. Onder meer monumentale mozaïekpanelen van de Belgische kunstenaar Jan Fabre en meesterwerken uit de Roemeense collectie Brukenthal.

Voor openingstijden: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Getty Images

‘Johannes de Doper’, ca. 1490-95. Museo Fundación Lázaro Galdiano, Madrid

Getty Images

‘De aanbidding door de koningen’, ca. 1474. Metropolitan Museum, New York

Foto en beeldverwerking: Rik Klein Gotink en Robert G. Erdmann