Een hoofdstad om trots op te zijn

Mede door de zeventiende-eeuwse grachtengordel, de musea van wereldfaam en gezellige bruine kroegjes is Amsterdam een van de mooiste steden ter wereld. Geniet mee met deze foto’s van Frans Lemmens. Ze komen uit zijn nieuwe boek “Amsterdam”, dat in juni is verschenen bij Fontaine Uitgevers (15,95 euro).

1. Zulke gezellige bruine kroegjes vind je nog volop in Amsterdam. Dit is Café ’t Papeneiland op de Prinsengracht in de Jordaan. Een rijksmonument dat al uit 1642 stamt. Er wordt hier geen muziek afgespeeld, zodat de gasten ongestoord met elkaar kunnen kletsen.

2. De grachtengordel is al meer dan vierhonderd jaar oud en uniek in de wereld. Hij trekt dan ook jaarlijks miljoenen toeristen, en dat aantal blijft maar stijgen. Wie hier een woning wil, moet diep in de buidel tasten, want de grachtenhuizen behoren tot het duurste onroerend goed van Amsterdam.

3. Het grachtenwater was een eeuw geleden zo smerig dat mensen er ziek van werden. Maar nu zou kun je er met een gerust hart in kunnen zwemmen. Duiken vanaf de kant is echter levensgevaarlijk, want elk jaar belanden er tienduizenden fietsen en andere voorwerpen in het water. De gemeente Amsterdam verwijdert ze met deze speciale dregboten.

4. Feesten kunnen wij Hollanders als de besten. En het liefst doen we dit in Amsterdam. Pride Amsterdam viert elke zomer de ''vrijheid van seksuele diversiteit'', onder meer met de extravagante botenparade.

5. Dit is de nieuwe ingang van het Van Gogh Museum, een ontwerp van de overleden Japanse architect Kisho Kurokawa. Hij vormt een contrast met het hoofdgebouw, die een creatie van Gerrit Rietveld is. Binnen loopafstand liggen nog twee musea van wereldfaam, namelijk het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum.

6. De kans op natuurijs wordt jammer genoeg steeds kleiner in ons land, maar op het Museumplein kun je elke winter schaatsen op dit kunstijsbaantje. Er is ook een kleine kerstmarkt en natuurlijk wordt er warme chocolademelk geschonken.

7. De Dam is in januari één grote kleurige bloemenzee, want dan wordt Nationale Tulpendag gevierd. Iedereen mag langskomen en een bosje tulpen plukken. Helemaal gratis!