Filmtip: POMS

Vanaf deze week in de bioscoop: de komedie POMS met in de hoofdrol Diane Keaton. POMS gaat over een groep dames die – ondanks hun hoge leeftijd – cheerleader willen worden. Waarom ook niet?

Seniorenparadijs

De gepensioneerde Martha woont in Sun Springs, een keurig aangeharkt luxe resort met palmbomen, waar altijd de zon schijnt. Ze heeft echter niets te doen in dit prachtige seniorenparadijs en trommelt haar buren en vriendinnen op om een cheerleadersteam te vormen. Ze willen aan iedereen bewijzen dat er op deze sport geen leeftijd staat.

Wanneer ze jongere vrouwen aan het werk zien, komen de dames evenwel tot de ontdekking dat het cheerleaden doorheen de jaren niet hetzelfde is gebleven.

Poms

Aanstekelijk

Poms past in het rijtje films van de laatste jaren waarin ouderen de hoofdrol spelen, zoals The Best Exotic Marigold Hotel, The Leisure Seeker en Book Club. Films die het stereotype beeld van kwetsbare en eenzame oudjes willen doorbreken en die juist de veelzijdigheid van het ouder worden laten zien. Volgens de recensies in de kranten is dat bij POMS niet helemaal gelukt, maar dat mag de pret niet drukken.

De recensente van Dagblad Trouw had er niettemin drie sterren voor over: “Toch heeft Poms een aanstekelijke energie door de tomeloosheid waarmee de vrouwen het in een cheerleadingwedstrijd doodleuk opnemen tegen de 17-jarige concurrentie. En door het, weliswaar zachtmoedige, commentaar op een wereld waarin autonomie voor volwassen vrouwen lang niet altijd vanzelfsprekend is en ze tot op hoge leeftijd voor sloerie kunnen worden uitgemaakt. Poms begeeft zich rustig kabbelend naar de ¬finale, maar die is tenminste leuk.”

Trailer: