Het beste van Kees van Kooten en Wim de Bie

Het cabaret-duo 'Van Kooten en De Bie' is door een panel van experts uitgeroepen tot beste tv-duo in de Nederlandse televisiegeschiedenis. Ter ere daarvan hebben we de leukste typetjes nog eens voor u uitgelicht met een serie klassieke fragmenten!

Negen tv-kenners, waaronder hoofdredacteur Roy van Vilsteren van de VARA-gids, mediahistoricus Huub Wijfjes en oud-NRC-criticus Hans Beerekamp stemden op hun favoriete duo. Er waren 60 koppels genomineerd. Hoe versterkten zij elkaar als ze samen in beeld waren? Zeven van de negen juryleden plaatste Van Kooten en De Bie op de allereerste plek. De strijd was dus al snel gestreden.

Het cabaretduo maakte bijna dertig jaar programma’s voor de VPRO, zoals het Simplisties Verbond, Keek op de Week en Krasse Knarren.

Legendarische typetjes

De programma's leverden een lange serie legendarische, onnavolgbare typetjes op, zoals: Jakobse & Van Es (van de Tegenpartij), Gé en Arie Temmes, de Vieze Man en zijn 'slachtoffers', de zusjes Jet en Koosje Veenendaal, de Positivoos en moeder en zoon Carla en Frank van Putten. Veel van hun sketsches hebben de test der tijd uitstekend doorstaan, sommige fragmenten bleken haast profetisch van aard en veel onderwerpen die werden behandeld zijn nog altijd - of opnieuw - actueel.

In 1998 maakten Van Kooten en De Bie hun laatste programma samen, hoewel ze nooit officieel aankondigden uit elkaar te gaan.

Inmiddels zijn een groot aantal van de meest populaire fragmenten terug te vinden op YouTube.

Dit zijn wat ons betreft de allerleukste fragmenten per typetje:

De Vieze Man

Gé en Arie Temmes

Jacobse en Van Es

Moeder en zoon Carla en Frank van Putten

De Groenteman en de Turk

Jet en Koosje Veenendaal

De Positivoos

En tenslotte nog een héél actuele video:

De Arrogneut: thuiswerken