Het geheim van Limburg

Getty Images

Wat maakt ­Limburg zo ­bijzonder? ­Acteur Jon van Eerd onthult zijn persoonlijke hotspots van de meest bourgondische provincie van Nederland.

Water

Spetteren in oude ­grindgaten
“Door de grindwinning rondom de Maas zijn in Midden-Limburg grote grindgaten ontstaan. Die zijn volgelopen met water, de huidige Maasplassen. Je kunt er lekker surfen, zeilen en zwemmen. Als kind heb ik er veel gezeild. Dan zeilde ik met mijn broertje of vrienden van Maastricht naar Roermond.”

Getty Images

Lekkernij

Heerlijke stinkerd
“Bij Limburg denken de meeste mensen aan vlaaien en asperges, maar rommedoe, de overheerlijke Limburgse stinkkaas, is minder bekend. Het is een romige kaas met een sterke smaak en een enorme zweetvoetengeur. Soms moet je hem buiten op het terras opeten om de andere restaurantgasten niet te bedwelmen.”

Overnachten

Slapen in een pipowagen
“Als ik in Roermond speel, dan overnachten we vaak met het hele gezelschap bij Buitengoed De Gaard in Heythuysen. Een oud huis met een prachtige tuin en boomgaard, waarin knusse vakantiehuisjes en pipowagens staan. De hartelijke familie die het buitengoed runt, maakt er een gezellig verblijf van. Om aandacht te vragen voor het Syndroom van Rett, de zenuwziekte waaraan hun dochtertje lijdt, organiseren ze regelmatig voorstellingen. Zo is De Gaard een begrip in de artiestenwereld geworden. Je komt er dan ook vaak ­bekende Nederlanders tegen.” www.buitengoeddegaard.nl

Getty Images

Museum

Oud en nieuw
“Eigenlijk is Maastricht zelf een openluchtmuseum. Het Bonnefantenmuseum, in het pand van architect Aldo Rossi, straalt er aan de Maas. Het is een museum voor oude, moderne en hedendaagse kunst. Als kind kwam ik er met school om naar de prehistorische opgravingen te kijken. Dan moesten we dinosaurussen natekenen.” www.bonnefanten.nl

Getty Images

Cultuur

Paastraditie
“Limburg is nog echt zo’n provincie waar oude tradities zoals de Mariaprocessies en de schutterijfeesten in ere worden gehouden. Eens in de vijf jaar worden in Tegelen rond Pasen de Passiespelen opgevoerd. Dit religieuze toneelstuk is te zien in openluchttheater De Doolhof. Ik zou het graag een keer willen zien, want het schijnt een enorm spektakel te zijn waaraan veel lokale acteurs meedoen.” www.passiespelen.nl

Geschiedenis

Ga ondergronds!
“De mergelgrotten in de ­Sint-Pietersberg zijn een mustsee. Nog niet zo lang geleden ben ik er weer eens een keer geweest, dit keer op de step en uiteraard met een gids. Het is immers een labyrint van kilometerslange gangen waarin je makkelijk kunt verdwalen. Naast de fossielen van oude zeedieren herbergen de grotten nog meer ­geschiedenis. Zo is er een uitgehakte Mariakapel en zijn er ruimtes waar tijdens de Tweede Wereld­oorlog Joodse onderduikers en kunstschatten werden verstopt. Dat alles bekijk je met het licht van je hoofdlampje.” www.maastrichtunderground.nl

Getty Images

Getty Images

Natuur

Wandelen in de Peel
“Bij De Peel denken mensen al snel aan varkensboerderijen, maar er is meer te zien. Het is een prachtig natuurgebied met uitgestrekte vennen en dennenbossen. Als ik in Weert speel, ga ik er graag wandelen. Toen onze hond Harold nog leefde, nam ik die altijd mee om er samen te gaan lopen.”

Culinair

Limburgse wijn proeven
“Naast lekkere biertjes worden er in Limburg ook uitstekende wijnen geproduceerd. Op wijngoed Hoeve Nekum maken ze bijvoorbeeld heerlijke witte en mousserende wijnen. Dit monumentale landgoed ligt in het schitterende Jekerdal, waar tal van mooie oude watermolens en kasteeltjes staan, onder andere het bekende Château Neercanne. Ik ben opgegroeid aan de rand van het Jekerdal. Dat was kikkerdril vangen in de Jeker, tractor rijden bij de boer en heuvel op en heuvel af rijden op de fiets.”

Natuur

Buitenland in eigen land
“In Limburg doet het landschap niet alleen buitenlands aan, een uitstapje over de grens is ook zo gemaakt. Je bent zo in Aken, Luik of Hasselt. In het Vijlenerbos rondom het Drielandenpunt bij Vaals kun je heerlijk wandelen of fietsen. Het ligt aan het glooiende Geuldal, waar je je dankzij de heuvels en vakwerkhuizen in het buitenland waant.”

Getty Images

Horeca

Tafelen tot in de late uurtjes
“Na een voorstelling kun je in Nederland in veel restaurants vaak niet meer terecht. Dat vind ik weleens jammer. Bij Gio’s Cucina Casalinga aan het Vrijthof in Maastricht wordt er ook als je laat komt nog helemaal voor je uitgepakt. Hier krijg je geen pizza of spaghetti op je bord, maar echt lekkere Italiaanse gerechten, bereid door een Italiaanse chef.”

Getty Images

Stad

Romeinse roots
“Maastricht is prachtig maar Venlo is ook een leuke stad om naartoe te gaan. Het oude centrum heeft een lange geschiedenis. Zo zijn er resten van een Romeinse brug gevonden. Je kunt er goed winkelen en daarna lekker op het terras zitten. De Maaspoort is een fijn theater met een gevarieerde programmering.”

Cultuur

Geen boerenkiel
“Helaas heb ik al jarenlang geen carnaval meer gevierd. Mijn man komt uit Bergen op Zoom en samen steggelen we nog weleens over waar het beste carnaval wordt gevierd. Ik ben ervan overtuigd dat dat Maastricht is. Het feest wordt daar in elk geval heel anders gevierd. In Maastricht trek je geen boerenkiel of Batmanpak aan, maar schmink je je en trek je een grappige outfit aan. Je hoort ook geen carnavalskrakers van André van Duin, maar uitsluitend van lokale artiesten.”

Getty Images

Jon van Eerd

Acteur, zanger en schrijver Jon van Eerd (56) is geboren en getogen in Maastricht. Hij speelde onder andere in Moeder, ik wil bij de revue en Mamma Mia!. Vanaf 29 ­oktober is hij te zien in de komedie Harrie let op de kleintjes. www.jonvaneerd.nl

Getty Images
Bron 
  • Plus Magazine