Kijktip: De erfenis van Wubbo Ockels

Getty Images

Wubbo Ockels was de eerste Nederlander die een ruimtevlucht maakte. Hij verbleef zeven dagen in het luchtledige, en dat veranderde zijn leven voorgoed, zo laat de documentaire Ockels erfenis zien.

Het is een bekend fenomeen onder ruimtevaarders: wat je ziet vanuit je ronde raketraampje is niet zozeer het onmetelijke heelal, maar die kleine blauwe planeet waar je vandaan komt. Ook Wubbo Ockels zag vanuit de ruimte vooral de aarde zelf. De atmosfeer die ons beschermd tegen de levensgevaarlijke straling en temperatuursextremen is maar een erg dun kwetsbaar laagje. Dat moeten we beter beschermen, want de aarde is in de verre omtrek het enige ‘ruimteschip’ waarop we kunnen overleven, aldus Ockels. Duurzaamheid werd dus zijn motto.

Uitvinder

Ockels wijdde zijn loopbaan als onderzoeker verder aan uitvindingen die vooral in dienst stonden van duurzaamheid.  Filmer Daan van Alkemade koos er drie voor deze documentaire: vliegers die energie haalden uit hoge lucht, auto’s die rijden op zonne-energie, een superbus waarmee je met 250 kilometer in een dag van Groningen naar Maastricht en Delft kon rijden. Maar Ockels legde nog veel meer patenten vast op zijn uitvindingen, tot ergernis van zijn vrouw Joos die zag dat dat aardig in de papieren liep. ‘Het ging zeker om een ton!’

Groot denken

Bekend is dat niet al Ockels uitvindingen even praktisch uitvoerbaar waren. De superbus staat er stoffig bij en wordt nu bijvoorbeeld verplaatst naar een museum. Wel is duidelijk dat hij veel wetenschappers heeft geïnspireerd om groot te denken. Dankzij zijn ruimtereis kreeg hij grote subsidies los en kon hij prototypes maken van zijn wilde plannen. Iets waar andere wetenschappers -met misschien meer realiteitszin maar minder bekendheid en bravoure -jaloers naar konden kijken, zo laat de documentaire ook zien.

Afwezige vader

De werklust van Ockels eiste zijn tol thuis: na het eten vertrok hij snel naar de studeerkamer om verder te werken. Zoon Martin en dochter Gean vertellen in de documentaire over hun vaak afwezige vader. Maar als Martin in de problemen raakt door een drugsverslaving, pakt Ockels het op als een project. Hij gaat met zijn zoon motorrijden in Amerika, en helpt hem later aan een plek in een Zuid Afrikaanse afkickkliniek.

Zeilboot

In zijn laatste jaren heeft Wubbo Ockels met zijn vrouw Joos een boot gebouwd, waarop hij van zijn pensioen wilde genieten. Ook dat werd een project, met nog nooit vertoonde duurzame aanpassingen. Helaas heeft Ockels maar kort van zijn pensioen kunnen genieten, want hij overleed in 2014 aan kanker. Zijn indrukwekkende afscheidsvideo is een veel bekeken oproep voor meer duurzaamheid.

Op dit moment toert de documentaire Ockels erfenis door het land. Hij is onder meer op 2 mei te zien in Pakhuis de Zwijger.

Op 18 mei, de sterfdag van Ockels, wordt de documentaire uitgezonden bij BNN Vara.

De trailer van de documentaire bekijkt u hieronder.

Auteur