Naar de kerk in tijden van corona: dit zijn de maatregelen

De regels voor kerkdiensten en bijeenkomsten zijn sinds 1 juni 2020 aangepast. Bijeenkomsten zijn weer mogelijk, maar niet met meer dan 30 personen. Hoe ziet een kerkdienst er nu uit? En wat verandert er allemaal? Hieronder een overzicht.

Online kerkdiensten

De meeste kerken die online diensten deden, gaan daar ook na 1 juni mee door. Iedereen kan dan vanuit huis via een livestream de dienst volgen en in sommige gevallen zelfs deelnemen aan een nabespreking via een chatfunctie. Een overzicht van de online diensten en livestreams staan op deze site. U kunt zo ook een kerkdienst van een andere gemeente bezoeken. 

Kerkdiensten met 30 personen

Mocht er iets georganiseerd worden binnen de kerk, dan mag dat sinds 1 juni 2020 met maximaal 30 personen. Dat is exclusief medewerkers. Het is dus toegestaan om kleine bijeenkomsten te organiseren, maar daar moet nog steeds rekening gehouden worden met 1,5 meter afstand. Daarnaast wordt gemeentezang afgeraden, omdat het coronavirus zo verspreid kan worden. 

Uitzonderingen op de 1,5 meter afstand

De Protestantse kerk heeft in hun beleid specifiek vermeld dat er een uitzondering gemaakt wordt op de 1,5 meter afstand voor de volgende situaties: 

  • Doop
  • Bevestiging van ambtsdragers
  • Huwelijksinzegening
  • Ziekenzalving

Iedere gemeente moet zelf een protocol opstellen, het kan dus zijn dat het in uw gemeente iets anders ligt. Lees hier de richtlijnen van de Protestantse Kerk.

De rooms-katholieke kerk presenteerde twee weken eerder een protocol en daarin waren eucharistieviering plaatsvinden met maximaal 30 personen. Er zijn nog geen nieuwe maatregelen bekend gemaakt. Iedere gemeente zal haar leden daarover zelf informeren.  Bekijk hier het gehele protocol van de rooms-katholieke kerk (let op: dit is een pdf-bestand).

Vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2020 mogen er bijeenkomsten van maximaal 100 mensen gehouden worden, ook dit is exclusief medewerkers. 
 

Bron(nen):
Trefwoorden: