Nieuwe ontdekkingen schilderij Meisje met de Parel

Op het schilderij het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer zijn nieuwe dingen ontdekt. Het schilderij is opnieuw onderzocht met microscopisch onderzoek en het meisje blijkt wimpers te hebben en voor een groene achtergrond te zijn geschilderd. Door veroudering zijn deze details niet meer zichtbaar.

Van het meisje werd eerder gedacht dat ze wimperloos was en dat ze voor een donkere achtergrond stond. Nu blijkt dat ze weldegelijk wimpers heeft en dat de achtergrond eigenlijk een groen gordijn is. Ook werd er nieuwe informatie gevonden over het kleurenpalet van Vermeer: hij gebruikte rood, verschillende geeltinten, blauw, bruin, verschillende tinten zwart en twee tinten wit. 

In 2018 werd het onderzoek ‘Het Meisje in de Schijnwerpers’ gedaan, waaruit deze ontdekkingen zijn voortgekomen. Met behulp van scans, verfmonsteranalyse en digitale microscopie kunnen onderzoekers de kleinste details naar de voorgrond halen. Het schilderij werd in 1994 voor het laatst onderzocht. Dergelijk onderzoek helpt bij het vormen van een beeld van de schildertechnieken van Johannes Vermeer en geeft een goed beeld van schilderkunst in die tijd (de 17e eeuw, de Gouden Eeuw en Barokschilderkunst). 

Het Meisje met de Parel is hier van heel dichtbij te bekijken, of hier in 3D. Meer informatie over deze ontdekkingen en ander onderzoek naar het schilderij vind je op de website van het Mauritshuis

Bron: Nu.nl