Online museumbezoek tijdens Nationale Museumweek

Vandaag start de digitale Nationale Museumweek, een week waarin 400 musea online een ode brengen aan 75 jaar culturele vrijheid door middel van een digitale expositie op de Dam. Mensen kunnen ook zelf deelnemen door het delen van een eigen kunstwerk. 

Tijdens de zesde editie van de Museumweek (van 20 tot 26 april) staat het thema 75 bevrijding culturele vrijheid centraal. De week heeft als doel om mensen te laten ontdekken wat voor een bijzondere schatten aan kunst en erfgoed Nederland heeft.

Digitaal Gouden Pronkstuk op de Dam in Amsterdam

In voorgaande edities van de Nationale Museumweek werd er altijd een Gouden Pronkstuk onthuld. Dit jaar wordt er een digitaal pronkstuk onthuld, in 360 graden te bewonderen via de website van de Museumweek. Het Gouden Pronkstuk staat virtueel op de Dam in Amsterdam. Leuk om te weten: je kunt zelf ook een pronkstuk uploaden, een foto waar jezelf met een kunstwerk op staat. Dat kan bijvoorbeeld een vakantiefoto zijn bij een museum of een foto van jou met het kunstwerk dat boven de bank hangt. Je kunstwerk wordt na goedkeuring getoond in het virtuele Gouden Pronkstuk op de Dam op de website van de Nationale Museumweek

Online op ontdekkingstocht

Nu het bezoeken van het museum niet kan, worden tal van digitale extra’s, rondleidingen en workshops op de website verzameld. Hierdoor krijgen bekende en onbekende parels extra aandacht en kunnen mensen alsnog een ‘museumtour’ doen. 

Op YouTube

Het dagelijks video-journaal #OnsEchteGoudTV volgt het unieke virtuele eerbetoon op de Dam vervolgens op de voet. Welke museale pronkstukken spreken er tot de verbeelding, welke persoonlijke verhalen en kunstwerken, die door mensen thuis zijn ingezonden, vallen op? Daarnaast zal er ruim aandacht zijn voor het online aanbod van musea door het hele land. Het video-journaal wordt van maandag 20 april tot en met zondag 26 april om 16.00 uur live uitgezonden op YouTube, te zien via deze link. Daarna blijft het on demand beschikbaar.  

Op tv

Ook op tv is er deze week aandacht voor de Nationale Museumweek. Er zijn vijf nieuwe afleveringen van het tv-programma ‘Man en Kunst’ te zien, waarin Lucas De Man over iconische kunstwerken uit Nederlandse collecties vertelt. Op 20, 22, 23, 24 en 25 april om 22.22 uur bij AVRO/TROS op NPO2.

Bron: Nationale Museumweek.