Plus Kijktip: ‘Chansons!'

Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps
BNNVARA/ Floris van Bergen

La Bohème, Ne me quitte pas en Non, je ne regrette rien: het is slechts een greep uit de meest iconische chansons die Frankrijk voortbracht. In het nieuwe NPO-programma ‘Chansons!’ voeren Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps ons mee door de straten van Parijs, op zoek naar de verhalen achter deze beroemde liederen. Ook stellen zij ons voor aan de muziek van legendarische artiesten als Jacques Brel, Edith Piaf en natuurlijk Matthijs’ grote idool: Charles Aznavour.

In dit muzikale vierluik over Parijs, het leven, de liefde en melancholie, duiken Rob en Matthijs in de levens van verschillende artiesten. Zo bezoeken zij locaties die een belangrijke rol speelden in het leven van Edith Piaf en stappen ze in de voetsporen van de controversiële zanger en componist Serge Gainsbourg. Ook gaan Rob en Matthijs langs bij Charles Dumont, de inmiddels tweeënnegentig jaar oude componist van het beroemde chanson Non, je ne regrette rien. Tijdens de derde aflevering bezoekt Matthijs voor het eerst het graf van Charles Aznavour, die in 2018 op vierennegentigjarige leeftijd overleed.  

De presentatoren koesteren niet alleen een grote liefde voor het chanson, maar ook voor Parijs. In ‘Chansons!’ delen zij hun meest vooraanstaande herinneringen aan de Franse hoofdstad met de kijker. Zo laat Rob Kemps in de eerste aflevering zien waar hij vroeger een kamertje huurde om zich bekend te maken met de Franse cultuur, vertelt Matthijs over zijn vroegste herinneringen aan de stad en leidt Rob ons rond op de begraafplaats Père-Lachaise, waar hij als gids vele middagen doorbracht.

‘Chansons!’ telt vier afleveringen en is vanaf vrijdag 17 september 2021 wekelijks om 21:30 te zien op NPO 1.

Auteur 
  • Isabelle Kaper