Plus Positief: Marloes (24) maakte kinderboek over dementie

In de rubriek Plus Positief brengen we positief nieuws. Verhalen die ons opvrolijken, personen die ons inspireren. Zoals illustratrice Marloes van Loon, die een kinderboek heeft gemaakt over een oma met dementie.

"Mijn eigen opa kreeg dementie toen ik ongeveer 17 was", zegt de 24-jarige Marloes. "Ik merkte toen dat ik geen flauw idee had hoe ik daarmee om moest gaan. En wat nou als je zelf te jong bent om te begrijpen wat er gebeurt?" Daarom wilde Marloes iets maken wat zou helpen. Iets waarmee ouders het gesprek kunnen beginnen met hun kinderen. 

Mijn oma is een superheld

Het werd een boek: 'Mijn oma is een superheld'. Daarvoor heeft ze veel onderzoek gedaan. Ze volgde projecten waarbij dementerende ouderen spelletjes spelen of thee drinken met kinderen. "Het lastige vond ik dat je bij een tekenboek maar een beperkt aantal woorden hebt. Je moet dus heel concreet zijn in wat je zegt. En dementie uitleggen in een paar woorden en illustraties, dat is nogal een uitdaging."

'Oma is nog steeds oma'

Maar volgens Marloes is het goed gelukt. De reacties die ze kreeg, waren naar eigen zeggen 'overweldigend'. Veel mensen vertelden haar dat het boek heeft geholpen om de situatie aan kinderen uit te leggen. De illustratrice denkt wel te weten hoe dat komt: "Angst bij kinderen verdwijnt een beetje als ze zien dat oma nog steeds oma is, ook al vergeet ze soms wat."

Bron: indebuurt.nl, foto: makepeoplestare.nl

Plus Positief: Oma Miet (85) borduurt kussende jongens voor kleinzoon