Spotify doet handreiking naar critici

Getty Images

Streamingdienst Spotify komt binnenkort met een "speciale Covid-19-Hub" die wordt toegevoegd aan iedere podcast die een discussie over Covid-19 bevat.

Net zoals op bijvoorbeeld Twitter en Facebook het geval is, kunnen luisteraars op Spotify dan toegang krijgen tot "door data gedreven feiten, zoals gedeeld door wetenschappers, artsen, academici en gezondheidsautoriteiten over de hele wereld, evenals links naar betrouwbare bronnen", aldus de CEO van Spotify, Daniel Elk.

Directe aanleiding van deze zet is de controverse rond een podcast van stand-upcomedian, vechtsporter en acteur Joe Rogan. Zijn programma, The Joe Rogan Experience, wordt op Spotify door gemiddeld 11 miljoen mensen beluisterd. Volgens critici zou Rogan in zijn programma onwaarheden over Covid-19 en vaccinaties verspreiden. Dit was aanleiding voor een groep artsen en wetenschappers om een open brief te schrijven, waarin wordt geeist dat een bepaalde aflevering offline wordt gehaald. Artiesten Neil Young en Joni Mitchell besloten zelfs om hun muziek van Spotify te verwijderen naar aanleiding van deze brief. Young is met zijn repertoire inmiddels verhuisd naar Amazon Music.

Spotify weigert dus toe te geven aan deze oproep, maar komt nu met een compromis: The Joe Rogan Experience blijft beschikbaar, maar wordt voorzien van een link naar meer informatie over Covid-19 en vaccins. Zo kan de luisteraar zelf beslissen of hij/zij de beweringen van de gasten van Rogan wil staven aan wetenschappelijk onderzoek.

Bron: RTL Nieuws

Auteur