Streamingdiensten: filmhuis-alternatieven voor Netflix en Videoland

Netflix, Amazon Prime, Videoland en Disney+ zijn intussen welbekende videostreamingdiensten. Maar er is meer op de markt voor mensen die niet uit zijn op blockbusters, maar meer obscure films. De leukste alternatieven!

Streaming lijkt de toekomst te hebben. Er is veel aanbod, ook van enkele kleinere partijen. Veel mensen hebben inmiddels een abonnement op Netflix, Videoland of Disney+. Maar voor liefhebbers van filmfestivals, wereldcinema, filmhuiscontent en documentaires,  Indiase of Aziatische content of kleinere arthousefilms zijn er ook prachtige alternatieve partijen.

Cinetree

€7,99 per maand, losse titels te huur voor €4,99

De Nederlandse streamingdienst van filmmaker en actrice Hanna Verboom: Cinetree. Iedere maand worden er slechts 15 films en documentaires geselecteerd, toegelicht door filmmakers, programmeurs acteurs en filmjournalisten. Na een maand verdwijnen ze weer, maar ze blijven te huur. Cinetree-leden krijgen 30% korting op alle huurfilms. Verboom wil graag dat mensen bewust bezig zijn met de films die ze aanbiedt.

CineMember

€6,95 per maand, losse titels te huur voor €4,95

Liefhebbers van arthouse zitten bij het Nederlandse CineMember op de voorste rij. Voor zover het geldt, biedt deze streamingdienst de net wat bekendere arthouse-films aan. Wekelijks aangevuld met nieuwe content, met een aanbod van ruim 850 (!) filmhuistitels valt er veel te genieten, waaronder flink wat documentaires.

Mubi

€9,99 per maand of €71,88 per jaar

Deze internationale streamingdienst lijkt sterk op Cinetree qua opzet. Iedere dag stelt de arthouse-aanbieder Mubi een titel ter beschikbaar die na dertig dagen weer verdwijnt. Het aanbod is zeer divers, heeft content en specials van over de hele wereld, uit alle windstreken en uithoeken, met oudere én nieuwe titels. Ook de Mubi-community is zeer betrokken!

IFFR Unleashed

€5 per maand, losse titels te huur voor €4,50, korte films voor €1

Het International Film Festival Rotterdam heeft ook een streamingdienst: IFFR Unleashed. Deze dienst laat liefhebbers het gehele jaar door speciale filmfestivalfilms van over de hele wereld bekijken. Behalve bijzondere films en speciale collecties, zijn er ook masterclasses en talks bij te wonen. Op deze manier wil men het aanbod van eerdere festivals bewaren en blijvend promoten, waarbij experimentele werken worden afgewisseld door bekende namen. De helft van de winst gaat naar de filmmakers, dus u sponsort daarmee ook toekomstige titels.

Picl

€8,50 voor premièrefilms, €4,99 oudere content

Picl is een soort Pathé Thuis, alleen dan voor filmhuisaanbod. Op het moment dat er een nieuwe film of documentaire in een filmhuis beschikbaar komt verschijnt dit ook op Picl. Dat kan omdat er 38 Nederlandse filmtheaters en filmhuizen aangesloten zijn: Picl biedt een actuele selectie aan van premièrefilms, geselecteerd door programmeurs van theater en filmhuizen. U huurt de films dus steeds los, en hebt na aanschaf 48 uur om de titel te bekijken. Door een film te huren steunt u bovendien een filmtheater naar keuze, deze profiteert mee van uw huuractie.

Horrify

€6,95 per maand, €34,95 per zes maanden, €69,95 per jaar

Bent u een horror-fan? Liefhebbers van horror zitten goed bij Horrify, alhoewel het aanbod voornamelijk uit obscure B-titels bestaat. Voor blockbuster-horror moet u hier niet zijn. Wel leuk: zowel oude films en Zuid-Europese horror passeren de revue en iedere maand wordt het aanbod aangevuld.

Bron: Jan Meijroos (AD.nl)