Vaderfilms in de bios

We tippen vier speelfilms waarin de relatie tussen vader en kind het thema is. Altijd goed voor een portie emotie en je kunt je makkelijk inleven, want ook al heb je niet zelf kind(eren), je hebt altijd een vader (gehad). Ze draaien nu in de bioscoop.

1. The Father

The Father grossierde in filmprijzen bij de Golden Globes en Oscars. Anthony Hopkins speelt een 80-jarig, demente man die zijn grip op de wereld is kwijtgeraakt. Hij weigert elke vorm van hulp van zijn dochter (Olivia Colman) wat hem er alleen maar verwarder op maakt. Gaandeweg begint hij te twijfelen aan de mensen die van hem houden, maar ook aan zijn eigen verstand en zelfs aan zijn eigen realiteit. Ook bij jezelf als kijker slaat de verwarring toe of wat je ziet nu wel of niet echt gebeurt.

2. Mijn vader is een vliegtuig

Film van Antoinette Beumer naar het door haarzelf geschreven gelijknamige boek. Eva (Hannah Hoekstra) lijkt alles te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf en het huis van haar dromen. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen. Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader (Pierre Bokma), die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, blijkt dat het begin van een onthutsende ontdekkingstocht naar het verleden.

3. Mijn vader is een saucisse

Een Vlaamse humoristische familiefilm. Zoë (12) is beste maatjes met haar vader (Johan Heldenbergh). Wanneer hij in een bevlieging zijn baan van bankier opgeeft en besluit professioneel acteur te worden, komt het tot een ruzie tussen haar ouders. Zoë heeft als enige vertrouwen in het plan van haar vader en wil hem dan ook helpen zijn doel te bereiken.

4. Stillwater

Spannende thriller met Matt Damon in de hoofdrol. Hij reist uit Oklahoma naar Marseille om zijn dochter in de gevangenis te bezoeken voor een moord die ze beweert niet te hebben gepleegd. In zijn missie om zijn dochter vrij te krijgen wordt hij tegengewerkt door de Franse autoriteiten. Hij blijft volharden om de onschuld van zijn dochter te bewijzen en alles op alles te zetten om de echte moordenaar te vinden.