De 5 beste tips vóór u gaat verbouwen

Wat u ook gaat verbouwen, er komt vaak een hoop geregel en gedoe bij kijken. Financiën, aannemers, afspraken, planningen – noem het allemaal maar op. Hoe houdt u de zaken op het juiste spoor?

Droomt u al jaren van een nieuwe keuken? Of zou u wel wat meer ruimte op zolder willen creëren? Een badkamer waar u echt lekker kunt ontspannen? Wat uw plannen ook zijn, het begint met een goede voorbereiding.

Weet wat de grenzen zijn

Weet u al waar u de verbouwing van gaat betalen? Bent u van plan de overwaarde te benutten of heeft u spaargeld? Voor u begint, moet u goed weten wat uw budget is. Hoeveel spaargeld wilt u investeren? En – als u de overwaarde van uw huis wilt gebruiken – hoe hoog is die overwaarde eigenlijk? Hoeveel daarvan wilt u in de verbouwing investeren? Zet dit soort vragen voor uzelf op papier en bepaal zodoende uw eigen financiële grenzen. Uw bank of financieel adviseur kan u daarbij helpen.

Weet wat de wensen zijn

Bezoek een keuken- of badkamercentrum of maak een afspraak met een aannemer en u zult zien: er kan nog véél meer dan u ooit had gedacht. De verleiding is groot om uw wensen bij te stellen en uw plannen om te gooien. Maar is dat ook nodig? U kunt het natuurlijk zo gek maken als u wilt, maar elke wijziging heeft wel consequenties. Een keuken voorzien van gloednieuwe deurtjes en een nieuw aanrechtblad is wat anders dan een compleet nieuwe keuken voorzien van de nieuwste apparatuur. En een complete badkamerrenovatie is ook iets anders dan een nieuwe wastafel en een nieuwe inloopdouche. Als u weet wat uw wensen zijn, is het eenvoudiger om de – vaak kostbare – verleidingen te laten voor wat die zijn.

Orde in de chaos

Bij een verbouwing komt het nodige papierwerk kijken. Offertes, afspraken, financiële plaatjes – voor u het weet ziet u door de bomen het bos niet meer. Maak daarom direct een speciale ordner voor de verbouwing aan en geef elk onderwerp een apart tabblad. Op die manier houdt u het overzicht, ook als het bouwstof u de oren uitkomt.

Houd rekening met de toekomst

U wilt misschien nog wel jaren in uw huis blijven wonen. Houd daar ook bij een verbouwing rekening mee. Ziet u zichzelf over tien jaar nog steeds in en uit het bad klauteren om te kunnen douchen? En een uitbouw met niveauverschil: is dat echt wel zo handig? Wilt u graag een nieuwe keuken? Kies dan meteen voor een inductieplaat in plaats van een gasfornuis. Hoeft u daar straks ook niet meer over in te zitten.

Uit of thuis?

Realiseer u dat een verbouwing vaak rommel met zich meebrengt, zeker als u een wat grotere verbouwing laat uitvoeren. Als u daar prima tegen kunt, dan is er wat dat betreft weinig aan de hand. Weet u echter van uzelf dat u daar ongedurig en chagrijnig van wordt, overweeg dan om tijdelijks elders te gaan wonen. Er zijn genoeg vakantieparken waar u een huisje of een luxe chalet kunt huren. Het is misschien niet ideaal, maar u zit in elk geval niet in de rommel.