Elk uur worden er tien fietsen gestolen

Elk uur worden er tien fietsen gestolen. Dat is een schadepost van zo'n 700 miljoen euro per jaar. Grote boosdoener is de e-bike, die vaak op bestelling wordt gestolen. Eigenaren van een e-bike kunnen meer doen om hun bezit te beschermen.
Dat zegt Ad Metzen van Stichting verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Fietsen worden steeds vaker op bestelling gestolen en van een nieuwe identiteit voorzien. Dit heet omkatten. In praktijk is dit eenvoudig omdat veel fietsen geen ingeslagen framenummer hebben, maar een stickertje. Criminelen snijden het stickertje eruit en plakken er een nieuw stickertje op, dat niet te onderscheiden is van de fabriekssticker. Zelf dure e-bikes van 3.500 tot 4.000 euro hebben een stickertje in plaats van een ingeslagen nummer.
Graveren
Metzen wijst er op dat een fietsenbezitter dit eenvoudig zelf kan oplossen. In veel grote steden zijn fietsdepots die regelmatig, soms wekelijks, een actie organiseren om het framenummer te graveren of in de slaan. Daarnaast kan de eigenaar het merk, model en framenummer van de e-bike registreren. Stopheling.nl heeft een app gemaakt om de serienummers van spullen te registreren. Ook eigendommen zonder serienummer kun je erin in registreren, met een foto. De gegevens staan op de eigen telefoon en gaan niet naar een centrale database. Dat gebeurt pas na diefstal en aangifte bij de politie.
Goedgekeurde sloten
Tweede maatregel is het beter beveiligen van de e-bike door de fiets op slot te zetten met twee ART-goedgekeurde sloten. Zet de e-bike ook altijd ergens aan vast, zoals een fietsenrek, lantaarnpaal of hek. Dieven kunnen de fiets dan niet optillen en meenemen. Neem bij een e-bike met losse accu altijd de accu mee als je de fiets ergens stalt, ook al is het maar een korte periode.