E-bike en fietsendrager: hier moet je op letten

Het aantal mensen dat voor ontspannen toertochtjes met een e-bike op pad gaat, neemt toe. Maar hoe zit dat eigenlijk met de fietsendrager: kan die het gewicht van zo’n e-bike wel aan?

Een e-bike is een stuk zwaarder dan een gewone fiets: gemiddeld weegt hij zo’n 30 kilo – een e-bike die minder dan 25 kilo weegt, bestempelen we als een lichtgewicht. Vergelijk dat maar eens met een gewone toerfiets: die zit qua gewicht gemiddeld tussen de 15 en 20 kilo. Nogal een verschil dus, en dat vraagt ook iets van de fietsendrager.

Kogeldruk auto

Waar je allereerst naar moet kijken, is de maximale kogeldruk van je auto. Kogeldruk – ook wel verticale last genoemd – is de maximale druk die verticaal mag worden uitgeoefend op de trekhaak. Je vindt de kogeldruk op de trekhaak, het wordt meestal als Max. Vertical Load aangeduid. Vergeet niet dat je het gewicht van de fietsendrager optelt bij het gewicht van de fiets(en). Het totaalgewicht mag de maximale kogeldruk niet overschrijden.

Draaggewicht fietsdrager

Het tweede waar je op moet letten, is het maximale draaggewicht van de fietsendrager. De nieuwste fietsendragers zijn over het algemeen wel toegerust op het gewicht van de e-bike, maar bij de oudere fietsendragers is dit zeker niet altijd het geval. Wanneer de fietsendrager niet sterk genoeg is voor de e-bike, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties: de fietsendrager kan letterlijk instorten onder het gewicht.

Praktische tips

Plaats de zwaarste fiets altijd zo dicht mogelijk op de trekhaak. En om de fietsendrager wat minder te belasten, kun je de accu van je e-bike beter in de kofferbak vervoeren. Houd er altijd rekening mee dat het rijgedrag van je auto verandert als je deze aan de achterkant zwaar belast, ook als je de maximale kogeldruk niet overschrijdt.

Getest

De ANWB heeft verschillende fietsendragers getest. Deze test wees uit dat de XLC Azura Xtra en de Thule EasyFold zeer geschikt zijn voor het vervoer van e-bikes. Ook de Hapro Atlas 2 Premium E-bike scoorde goed in deze test.

Bron(nen):
  • ANWB

10 Comments

Door Nieuwenhuis .d (niet gecontroleerd) op ma, 29-7-2019 - 19:35

Ik heb een opel agilla mag ik op de fietsdrager van mijn auto ook 2elektrische fietsen hebben de accu,s haal ik er uit

Door C Duitscher (niet gecontroleerd) op za, 3-11-2018 - 13:08

Is er dan GEEN fietsdrager voor een Renault Capture??
Met 2 e-bike s van Stella?

Door Caroline Arntz (niet gecontroleerd) op wo, 2-8-2017 - 00:16

Goed navragen. je mag niets trekken, maar er zijn wel fietsdragers gebruiken

Door Jos Bruggeman (niet gecontroleerd) op ma, 31-7-2017 - 09:10

Ik heb het nagevraagd bij de RDW ( na eerst informatie bij verzekering en Ministerie te hebben opgevraagd zonder resultaat). Het antwoord van de RDW is helder: de "zwakste schakel" telt oftewel, staat er in het boekje van de auto een kogeldruk van 55 kg en op de trekhaak 75 kg, dan mag er max 55kg op de trekhaak. Staat er in het boekje 75 kg en op de trekhaak 60 kg. Dan is het max gewicht 60 kg. De ervaring is dat de dealer vaak zegt dat de auto meer kan hebben dan in het boekje staat aangegeven. Bij problemen en aansprakelijkheid geeft de dealer echter niet thuis omdat bovenstaande definitie doorslaggevend is.

Door thea (niet gecontroleerd) op za, 29-7-2017 - 16:24

kan een fietsendrager, twinny load prestige worden omgebouwd voor een e bike met middenmotor

Door cdijkers (niet gecontroleerd) op wo, 26-7-2017 - 17:28

De maximale kogeldruk van de auto is door de autofabrikant vastgesteld.
Die is niet op de trekhaak vermeld zoals hierboven vermeld.
De kogeldruk die de trekhaak kan hebben staat op de trekhaak.
Als de max kogeldruk van een auto door de autofabrikant is vastgesteld op 60kg en men zet er een trekhaak onder die 85 kg kogeldruk mag hebben, blijft de toegestane kogeldruk 60kg

Door Fieke Kamst (niet gecontroleerd) op wo, 26-7-2017 - 14:40

Sinds Maart dit jaar zijn we in het bezit van een nieuwe FordKa+
Wat schetst onze verbazing,er is geen trekhaak voor dit type.....
Daar gaat onze voorpret met,verleden jaar,aangeschafte nieuwe fietsendrager inclusief twee E-bikes!

Door Ad Koster (niet gecontroleerd) op wo, 26-7-2017 - 10:41

Bij een kogeldruk van maximaal 50 kg, kun je al geen 2 gewone fietsen vervoeren. De meeste fietsendragers wegen zo'n 18 kg. Blijft over 32 kg.
Mijn Batavus fiets van circa 10 jaar oud weegt al 21 kg, dus blijft er voor de 2e fiets nog 11 kg over.......

Door G.M. van Dam (niet gecontroleerd) op zo, 4-9-2016 - 11:16

De meeste trekhakken mogen een kogeldruk hebben van 50 kg. Twee fietsen plus gewicht fietsen drager is altijd meer dan 50 kg. M.a.w. je kunt er geen elektrische fietsen mee vervoeren.

Door Jeanne Kruijff (niet gecontroleerd) op vr, 2-9-2016 - 11:49

Inderdaad, bij ons viel de fietsendrager achterover... We hebben toen een Thule gekocht en die doet het prima! Lekker ook met een gootje, waarmee je de fiets op de drager kunt rijden in plaats van tillen. En de accu gaat uiteraard op de achterbank.