Moet ik mijn e-bike verplicht verzekeren?

Getty Images

Af en toe zie ik e-bikes met een blauw of geel kentekenplaatje. Is zo'n plaatje verplicht? En betekent het dat ik mijn e-bike moet verzekeren?

Als u op een gewone e-bike rijdt, met trapondersteuning tot 25 km per uur, hebt u geen kentekenplicht en ook geen verzekeringsplicht. Veroorzaakt u met uw fiets schade aan een ander, dan valt dat in de regel onder de dekking van uw aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Een e-bike met een geel bromfietsplaatje is een speed pedelec. Deze e-bikes hebben een ondersteuning tot 45 km per uur. Voor een speed pedelec gelden dezelfde regels als voor bromfietsers: u hebt een bromfietsrijbewijs nodig (AM) moet de fiets verplicht verzekeren en bent kentekenplichtig. Tot 1 juli van dit jaar (2017) konden speed pedelecs een blauw snorfietsplaatje hebben. Daarnaast zijn er ook racefietsen met een motortje in het frame dat onbeperkte trapondersteuning geeft. Volgens de wet is zo'n fiets een motorvoertuig. In Nederland heeft deze 'fiets' geen typegoedkeuring daarom mag hij niet op de openbare weg komen. Verzekeren is onmogelijk. Hoeveel er van rondrijden is onbekend.

Auteur