Wie weet raad: mijn zieke man verlaten

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers. Deze week: Mag ik weggaan bij mijn zieke man?

Mijn man (73) wordt steeds hulpbehoevender door een ziekte. Hij was al niet makkelijk, maar nu is hij ronduit onaangenaam. Snauwen, commanderen, boos zijn. Ik ben zijn ­mantelzorger, maar ik vind geen sprankje liefde meer in mijn hart voor hem.

Mag ik voor mijzelf kiezen en weggaan, of is het moment van ­scheiden echt gepasseerd? Heb ik te lang geaarzeld? Naam en adres bij de redactie bekend.

Niet eerlijk

Ik begrijp dat u voor uzelf wilt kiezen, maar uw man kan er niets aan doen dat hij hulpbehoevend is. Dat u ongelukkig bent, mag hij best weten. En ook dat hij wel wat aardiger voor u mag zijn. Maar om nu te gaan scheiden in deze periode is niet eerlijk. Hebt u ­kinderen, familie of vrienden die af en toe uw man gezelschap kunnen houden, zodat u een dagje voor uzelf hebt?
Gea Palm (60), Beverwijk

Schamen

Hoeveel jaar bent u getrouwd? Ik schat in dat u er zeker 40 jaar op hebt zitten. Indien dit het geval is, moet u zich schamen dat u zich op zo’n manier uitlaat over uw man. Natuurlijk is hij niet meer het mannetje van vroeger. Hij kan niet meer uit de voeten, machteloosheid speelt hem parten. Vroeger was hij ook al niet makkelijk, schrijft u. Maar nu bent u zijn mantelzorger die zijn ongemakkelijkheid dient te accepteren. Daarom is mijn advies: met een beetje extra invoelingsvermogen moet u de jaren die u nog met uw liefhebbende man mag beleven,positief invullen. Dat gaat zeker lukken.
Dick Faber (73), Capelle aan den IJssel

Scheiden mag

Voor scheiden is het nooit te laat; uw liefde voor hem was al eerder gedoofd. Bij hem blijven omdat hij ziek is, is geen optie want dan pleegt u op alle fronten roofbouw op uzelf. Stel uw man op de hoogte van uw voornemen en zet de scheiding zo snel mogelijk in gang, ongeacht wat zijn reactie ook zal zijn. Kies voor uzelf, zo te lezen wordt dat hoog tijd.
Jurrien Boot (69), Nieuwerkerk aan den IJssel

Kies voor vrijheid

Weg, weg, weg. U bent te belangrijk om in een liefdeloos huwelijk te blijven. Geen waardering en respect krijgen maakt eenzaam en boos. Vrijheid levert u veel op, vooral geestelijke rust. Geen grote mond en achterdocht meer. Nieuwe mensen ontmoeten. En geen negativiteit meer in uw leven. Om dit voor elkaar te krijgen, is moed nodig. Ik wens u veel sterkte toe.
Inge Blokhoff (70), Rotterdam

Wat vindt u?

Onze schoonzoon heeft een kort lontje
Onze schoonzoon is uiterst charmant naar de buitenwacht toe, maar thuis is hij dominant met een kort lontje. Onze ­dochter accepteert dat en wil geen kwaad woord over hem horen. Hun kinderen (8 en 10) zijn schuw, tobberig, lopen op eieren, hebben soms blauwe plekken. Ik zie van alles, maar zeg niets, omdat ik dan in ieder geval in contact blijf met het gezin. Maar of dat de goede manier is? Wat vindt u?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats vóór 1 december naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Agressieve schoonzoon’ of ‘Wie weet raad?’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.