Eten en drinken: makkelijk en toch gezond

Getty Images

Voor wie niet meer zelf kan koken of geen eetlust meer heeft, kan eten een opgave zijn. Waar moet u als mantelzorger dan op letten? Met deze tips houdt u het leuk, lekker én gemakkelijk.

Koken, zolang het kan

Eropuit voor boodschappen en lekker koken: heel prettig als iemand het nog zelf kan. Je weet wat je eet en kookt waar je trek in hebt. Maar het gemak dient de mens. Want het is echt niet (meer) nodig om uren bouillon te trekken, de snijbonen te malen en de peertjes te stoven. Er zijn tegenwoordig eenvoudige oplossingen voorhanden in de supermarkt. En met wat mantelzorg in de keuken kan de maaltijd snel en gemakkelijk op tafel staan.

Slim boodschappen doen

Zorg voor een basisvoorraad van producten in kleine porties. Ideaal zijn bijvoorbeeld kleine blikjes groenten zoals rode kool, bietjes, spinazie en kapucijners en rijstbuiltjes. In de vriezer zijn groenten in deelblokjes (spinazie, rode kool en erwtjes) en vis handig. En in het koelvak vindt u producten die snel klaar zijn, zoals gekruid vlees, schoongemaakte groenten en geschilde aardappelen. In het zuivelschap staan volop eenpersoonstoetjes, zoals vruchtenkwark, rijstdesserts of vla. Om te drinken zijn de kleine pakjes houdbare melk handig om op voorraad te hebben. En dan zijn er natuurlijk nog de kant-en-klaarmaaltijden. Zie verderop in deze tekst.

Samen in de keuken

Als het koken niet meer helemaal zelf lukt, kan de persoon voor wie u zorgt nog wel meehelpen. Bijvoorbeeld met het schillen van de aardappels of het schrapen van de wortels, met de afwas, het drogen, of met het inruimen van de boodschappen.

Als zelf koken niet meer lukt

Bij het dagelijks eten komt heel wat kijken: boodschappen doen, koken, voorzichtig omgaan met gas en elektra en ook nog de hygiëne in de gaten houden. Vaak is dit dan ook een van de eerste huishoudelijke taken die uit handen gegeven moet worden. Wat zijn de mogelijkheden? En de voor- en nadelen?

Mantelmaaltijd

U kunt zelf thuis koken en een warme maaltijd meenemen voor degene voor wie u zorgt. Sommige maaltijden lenen zich uitstekend voor dit ‘delen en opwarmen’ of zijn eenvoudig in meerdere porties in te vriezen. Bijvoorbeeld stoofschotels zoals hachee en goulash, een bolognesesaus, erwtensoep, kapucijnerschotel en stamppotten. Ook koude schotels, zoals een huzarensalade of zalmschotel, zijn gemakkelijk mee te nemen.
Voordeel: u brengt de maaltijd mee en kunt er misschien zelfs even bij blijven. Dat eet gezellig en u krijgt meteen een goed beeld van de eetlust.
Nadeel: u hebt misschien al genoeg te doen.

Kant-en-klaar

In de gemiddelde grote supermarkt is een groot assortiment aan koelverse maaltijden en diepvriesmaaltijden te vinden. Volop variatie: van Hollandse pot tot wereldmaaltijden. De meeste koelverse maaltijden zijn een paar dagen houdbaar en eenvoudig op te warmen in de magnetron. Diepvriesmaaltijden zijn zelfs nog langer houdbaar. Kritisch kiezen is wel een must, zeker als iemand voor een langere periode op dit soort maaltijden is aangewezen. De meeste zijn namelijk nogal zout en bevatten maar weinig groenten.
Voordeel: gemakkelijk, veel keuze, niet duur.

Nadeel: te zout en weinig groenten.

Buurtkok

Zo sympathiek dat het een speciaal plekje in deze gids verdient: Thuisafgehaald. Buurtgenoten koken voor elkaar en bij de kok thuis kan de maaltijd worden afgehaald. De prijs is redelijk, de maaltijden zijn meestal erg lekker en supervers. Ideaal voor iemand die nog (redelijk) mobiel is en het leuk vindt om zelf de maaltijd in de buurt op te halen. Thuiskoks die nét iets meer willen doen voor een buurtgenoot die wel wat hulp kan gebruiken vindt u bij Bijzonder Thuisafgehaald. Zij komen bijvoorbeeld een maaltijd langs brengen of bellen het maaltijdaanbod door als iemand niet makkelijk met de computer kan omgaan. www.thuisafgehaald.nl
Voordeel: sociaal contact, niet duur, lekker en vers.

Nadeel: zelf ophalen, nog niet overal in Nederland zijn adressen beschikbaar.

Tafeltje-dek-je

In bijna elke gemeente is wel een gemeentelijke instantie, zorginstelling of commercieel bedrijf dat thuis maaltijden bezorgt, vaak onder de naam van tafeltje-dek-je. Informeer bij het zorgloket van de gemeente of de afdeling Welzijn, de huisarts of de thuishulp welke dienst in uw gemeente hiervoor verantwoordelijk is. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel van deze maaltijden behoorlijk zout zijn; gemiddeld bevatten ze wel 5,3 gram zout. En dat terwijl de dagelijkse maximale zoutdosis 6 gram is. Vooral de jus en soep zijn behoorlijk zout. Als het gaat om groenten, scoren de maaltijden wél redelijk goed.
Voordeel: aan huis bezorgd, soms zelfs warm.

Nadeel: vaak erg zout.

Luxe afhaal

Echt dol op lekker eten? Kijk eens of er in de gemeente een traiteur of luxe groentewinkel is die ook maaltijden bereidt en bezorgt.
Voordeel: aan huis bezorgd, soms zelfs warm, vol van smaak.

Nadeel: prijziger dan maaltijden van tafeltje-dek-je.