Fit: 5 oefeningen voor in de huiskamer

Getty Images

Als iemand weinig beweegt, hollen de spierkracht en conditie achteruit. Voor je het weet lukken eenvoudige dingen als opstaan uit een stoel niet meer. Of verliest iemand al bij een kleine misstap het evenwicht, met risico op vallen. Gelukkig is er goed nieuws: het is nooit te laat om meer te gaan bewegen.

Vijf oefeningen voor in de huiskamer. Pas de oefeningen vooral aan het eigen niveau aan en forceer niets!

1. Juichen


Ga rechtop zitten op een stoel met de armen naar beneden naast uw lichaam. Beweeg de armen tien keer rustig voorwaarts omhoog (alsof u juicht) en weer omlaag. Doe hetzelfde, maar dan zijwaarts. Deze oefening is zwaarder te maken door in beide handen iets vast te houden, zoals een flesje water.

2. Zittend marcheren


Ga rechtop zitten op een stoel en houd met uw handen de zitting vast. Til beurtelings uw benen op en zet ze weer neer. Doe dit tien keer. Hoe hoger u uw knieën optilt, hoe zwaarder de oefening is.

[ITEMADVERTORIAL]

3. Opstaan en weer zitten

Ga zitten op een stoel, sta op uit de stoel en ga weer zitten. Doe dit tien keer. Probeer uw handen niet te gebruiken.

4. Omkijken

Ga rechtop op het puntje van de stoel zitten, met uw armen over elkaar. Kijk vervolgens zo ver mogelijk over uw linkerschouder, waarbij uw hoofd, schouders en rug meedraaien. Doe hetzelfde rechts. Herhaal dit tien keer.

5. Billentik

Ga rechtop achter een stoel staan en houd de rugleuning vast. Beweeg eerst de linkervoet richting uw bil en daarna de rechtervoet. Doe dit tien keer.
 

Auteur