'Goede ouderenzorg is kleine woongroep met huiselijke sfeer'

Een huiselijke sfeer, tijd voor spelletjes en genoeg aandacht van verzorgers; als dit op orde is zal de zorg in verpleeghuizen verbeteren. Dat schrijven verzorgers en familieleden in het witboek 'Trots op Ouderenzorg'.

Persoonlijke ervaringen

Het boek is samengesteld door het Nationaal Ouderenfonds en Hugo Borst en Carin Gaemers, die samen eerder al een manifest opstelde voor betere ouderenzorg. In het boek staan 150 persoonlijke (positieve) verhalen van verzorgers en familieleden. De kersverse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge neemt het boek in ontvangst. 

Eén van de verhalen is die van Maria van Boven. Zij woonde twaalf jaar in een kamertje in een verpleeghuis in Amsterdam. Een lange gang met vele kamers aan beide kanten, op tien hoog. De huiselijke sfeer was ver te zoeken. "Mijn moeder was een nummertje", beschrijft haar dochter Anna in het boek. "Ik vond het altijd heel naar om daar te komen."

Gedeelde woonkamer 

Totdat Maria (noodgewongen) naar de woongroep verhuisde in een zijvleugel. Ze kreeg een kamer aan een gang met vijf andere ouderen, samen deelden ze een woonkamer met keuken. "De sfeer was zo anders'', vertelt dochter Anna. "Ze kreeg vaste verzorgers en maakte af en toe een lolletje met ze. Ze werd milder, vrolijker.''

Verlengstuk van je eigen huis

Als verzorgers en familieleden het over één ding eens zijn, is het wel dat woongroepen kleinschaliger zouden moeten worden. Daardoor krijgen ze een huiselijke sfeer en is er meer contact tussen bewoners onderling en tussen bewoners en verzorgers. Een woordvoerder van het Nationaal Ouderenfonds zegt: "Juist in die kleinschalige ouderenzorg zie je dat de bewoners en verzorgers van alles samen doen. Ze bakken taarten, maken het eten klaar. Geen medische omgeving, maar een verlengstuk van hun eigen huis terechtkomen."

Het boek Trots op Ouderenzorg moet minister De Jonge inspireren om het geld voor de ouderenzorg goed te besteden. De komende jaren gaat er ruim twee miljard euro extra naartoe. 

Hugo Borst maakt zich al jaren hard voor de ouderenzorg. Hij heeft zelf een demente moeder, die in een Rotterdams verpleeghuis zit. Lees hier ons interview met hem.

Bron: AD