Dit moet er veranderen aan de verpleeghuiszorg

Getty Images

Mensonterend; dat is de verpleeghuiszorg in veel tehuizen en dat moet stoppen. Dit was de teneur van de open brief die columnist Hugo Borst schreef aan staatssecretaris Van Rijn.

Een stortvloed aan reacties was het gevolg, onder meer van de staatsecretaris zelf, maar ook van patiënten, verzorgers en politici. Borst praatte maandenlang met alle denkbare betrokkenen en probeerde te achterhalen wat er moet gebeuren om verpleeghuiszorg beter te maken.

10 punten

Vandaag publiceert hij zijn manifest in tien punten die tot betere zorg moeten leiden. Borst stelde het manifest op met Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van de Rotterdamse zorginstelling Laurens.

- Stop met het politiseren van verpleeghuiszorg;

- Stel vast hoeveel zorgpersoneel nodig is om complete zorg te leveren;

- Hanteer totdat deze norm is vastgesteld als vuistregel: minimaal twee bevoegde en bekwame zorgmedewerkers op een groep van maximaal acht personen;

- Stop de overdaad aan registratie;

- Voer een verplichte ballotage in voor bestuurders en toezichthouders;

- Maximaliseer de overheadkosten en reserves: 10 procent aan overhead, maximaal 25 procent aan reserves voor elk verpleeghuis, voor elke zorginstelling;

- Maak een einde aan de angstcultuur die bij te veel zorginstellingen heerst en garandeer een prettige werkomgeving;

- Stel een eenvoudige norm op voor bijscholing;

- Geef mantelzorgers de mogelijkheid direct maatregelen af te dwingen wanneer de kwaliteit van de zorg tekortschiet;

- Geef cliëntenraden in verpleeghuizen helder inzicht in geldstromen en meer invloed waar het gaat om het bewaken van de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners.

Wat vindt u?

Als in een verpleegtehuis alles goed is georganiseerd en de bewoners de verzorging krijgen die nodig is, dan hoeft zo'n tehuis toch niet alles buitenshuis bekend te maken? Geef uw mening in onze stelling. Teken hier het manifest.

Lees ook: welk verpleeghuis moet ik kiezen?

Auteur