Lenny blogt: techniek is geen zorg

Seniorenwoningen die vol worden gehangen met technologische snufjes zodat ook dementerenden langer thuis kunnen blijven wonen. Het is de droom van de huidige staatssecretaris. Maar ik hou er niet van.

Zorg van de buren

Iedere ochtend om klokslag acht uur rinkelt bij mijn vader de telefoon. Het is de buurvrouw van een paar huizen verderop. Ze checken bij elkaar de stand van zaken. Leven ze allebei nog? Ja, ze leven nog. Lang leve de nieuwe dag. Ondertussen heeft de brievenbus al geklepperd: de gratis dagkrant is bezorgd door een buurman. Nóg een vroege vogel. Mijn vader heeft een flinke eczeemplek op zijn rug, maar de thuiszorg hoeft niet langs te komen want de buurvrouw van het ochtendtelefoontje smeert 's avonds met zachte hand zijn rug in.
Sinds hij is verhuisd naar een tweekamer-seniorenwoning zijn dit de meevallers die hem dagelijks ten deel vallen. Buren die allemaal oud zijn en in hetzelfde schuitje zitten: ze houden elkaar in de gaten en doen boodschappen voor elkaar als dat nodig is. Met elkaar redden ze het, al zijn ze allemaal afzonderlijk misschien wat krakkemikkig en stram.

Plus-onderzoek: mantelzorg voor je buren

Zorg op afstand

Medemenselijkheid... we kunnen niet zonder. Medemenselijkheid van familie, buren, maar ook van zorgverleners. De wijkverpleegkundige die polshoogte komt nemen, de hulp die even een praatje blijft maken. Dat kan toch nooit door technologie vervangen worden?
Blijkbaar wel, want vanmorgen zat er al wéér een ronkend bericht in mijn mailbox van een zorgorganisatie die zogenaamde 'eHealth' gaat inzetten in de thuiszorg. Zorg op afstand. In dit geval betekent dat, dat er bewegingsmelders discreet op strategische plaatsen in huis worden opgehangen. Die zogenaamde sensoren registreren dag en nacht de bewegingen van de bewoner. Op een gegeven moment weet de computer dan precies wat het 'normale' gedrag is van iemand. Gaat hij of zij opeens veel naar de wc, dan is er misschien iets aan de hand. Blaasontsteking? Obstipatie? Op afstand kan alarm worden geslagen. Vooral handig voor beginnende dementie. Gaat iemand op vreemde tijden naar buiten? Is er dwaalgedrag?

Heel handig misschien, maar ik vind het zielig. Wat heb je eraan als je registreert dat iemand gaat dwalen, als er geen liefdevolle arm is die de dwaalgast weer naar binnen leidt? Waar ben je zonder de ogen en oren van betrokken buren en familieleden? Nergens, volgens mij. Maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over. Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn hoopt dat meer technologiebedrijven en zorgorganisaties zich op de eHealth storten: "Want het leven van mensen kan er vandaag al beter van worden."

Hofjes met een tuin in het midden

Een alarmknop is natuurlijk een goede zaak. En zo zijn er vast nog wel een paar technische snufjes te bedenken die het leven van een kwetsbaar iemand veraangenamen. Ledlampjes die 's nachts de weg naar de wc wijzen en lampen die aangaan als je de kamer binnenkomt. Maar verder lijkt het mij een groot misverstand, om te denken dat zorg op afstand dé manier is, om te bewerkstelligen dat mensen als mijn vader langer thuis kunnen blijven wonen.
Ik heb een beter idee. Bouw hofjes met comfortabele woningen, waar het prettig toeven is. Met een leuke tuin in het midden en een houten bank onder de pergola. Zorg ervoor, dat mensen elkaar tegenkomen zodra ze hun huis uitstappen. Dan gaan ze vanzelf zich om elkaar bekommeren. En laten we reëel zijn. Iemand die dementeert, kán niet thuis blijven wonen. Die moet veilig in een verpleeghuis terecht kunnen. Daar helpt geen sensortje-lief aan.

PlusPraktisch: de woongids

11 Comments

Door Susan (niet gecontroleerd) op di, 5-7-2016 - 11:02

Volgens mij vergeet iedereen het waarom van eHealth: over een paar jaar zijn er te weinig handjes om die menselijke verzorging te geven. Er is nu al een tekort aan. We moeten toch iets om in te spelen op de toekomst? We kunnen wel blijven zeggen hoeveel beter het vroeger allemaal was, of we kunnen er iets aan doen om ervoor te zorgen dat mensen in de toekomst nog kunnen overleven zonder zorg. Wat mij betreft sluit het een het ander niet uit. eHealth is geen volledige vervanger, maar een toevoeging. Want denken dat je vader/moeder/opa/oma een verzorgingshuis in kan bij de eerste tekenen van dementie: die tijd is allang voorbij en komt ook echt niet meer terug. Acceptatie van dit soort dingen maakt een mens zoveel gelukkiger.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 30-6-2016 - 11:42

Helemaal mee eens.

Door Annemarie Pronk (niet gecontroleerd) op do, 30-6-2016 - 09:31

Ik ben het volledig eens Lenny Langeveld, heb hier verder niets aan toe te voegen.

Door A vd Berg (niet gecontroleerd) op di, 28-6-2016 - 19:23

Technologische snufjes zijn onpersoonlijk en heeft niets met liefde en zorg te maken,daar is nou juist behoefte aan.

Door Rosie Sporck (niet gecontroleerd) op di, 28-6-2016 - 19:06

Met al die technologie mis ik wel die aandacht die iedereen nodig heeft.
Van de thuiszorg kunnen ze niet zitten en even vertellen met de mensen.
Ik doe vrijwilligerswerk nu al 23 jaar bij zwaar dementerende oudere maar die arm om de schouder of even een traantje drogen dat is er niet meer bij dat vind ik erg jammer

Door Jan L.Platteeuw (niet gecontroleerd) op di, 28-6-2016 - 19:03

Gun een oud mens de weinige tijd die hij hier nog rond huppelt, een fijne ouwe dag. Het was goed en dat wordt nu allemaal kapot gemaakt door een mensen die niet weten wat de oude dag allemaal meebrengt.

Door Marthe (niet gecontroleerd) op di, 28-6-2016 - 17:06

ik sta 100% achter je artikel, ik heb nu nog geen hulp nodig al ben ik op leeftijd, maar moet hier niet aan denken. Kan iedereen overkomen. Staatssecretaris van Rijn weet niet waar hij het over heeft. Waar zit het medeleven en menselijk gevoel. Weet je waar de mens beter van wordt, contact met elkaar.....en niet met behulp van eHealth bedrijven en instellingen die dadelijk als paddestoelen uit de grond schieten, subsidies opstrijken en alleen nog meer eurotekens in hun ogen zien...

Door Jan Hulsegge (niet gecontroleerd) op di, 28-6-2016 - 17:00

Allerlei elektonica! Controle op afstand! Maar als ik bij de zorgverzekeraar vraag om details van de kosten die ik moet betalen voor het eigen risico op de factuur te zetten, is plotseling mijn privacy in het geding. Kan iemand mij uitleggen wat meer privé is dan mijn gang naar het toilet?

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op di, 28-6-2016 - 13:24

In Haarlem heb je zulke hofjes waar de mensen zelf ook betrokken worden bij het eten klaarmaken zoals aardappels schillen groenten schoonmaken, en ook gezellig bij elkaar zitten
om het eten te nuttigen. Meer van zulke hofjes bouwen

Door Henk Demelinne (niet gecontroleerd) op di, 28-6-2016 - 13:05

Ik moet schrijfster volledig gelijk geven. De meeste technologie is mooi voor digene achter de computer maar geen liefdevolle verzorging en opvang waar deze mensen mee gebaat zijn