Hoe herken ik Alzheimer?

Echtpaar bij het strand
Getty Images

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Wat zijn de eerste tekenen en oorzaken van de ziekte van Alzheimer?

Symptomen

De eerste symptomen zijn bij iedere vorm van dementie vrijwel hetzelfde. Allereerst wordt het kortetermijngeheugen aangetast. Iemand met Alzheimer vergeet waar het gesprek over gaat of vraagt meerdere malen hetzelfde. Diegene oogt dromerig, afwezig en krijgt problemen met:

- een gesprek volgen
- plannen
- onthouden
- oplossingsgericht denken
- beslissingen nemen

Oorzaken

Er zijn nog geen directe oorzaken van Alzheimer vastgesteld. Wel is gebleken dat de ziekte ontstaat door eiwitophopingen. Zo is er onderzoek gedaan naar het zogenaamde amyloid-beta eiwit. Dit giftige eiwit slaat neer tussen de hersencellen en is volgens vele onderzoekers dé oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Slaaptekort zorgt voor een daling van het eiwit en kan dus indirect een oorzaak zijn.

Risicofactoren

Wel bestaan er risicofactoren. Naast ouderdom (mensen boven de 65 hebben meer kans op Alzheimer), spelen hart- en vaatziektes een rol bij de ziekte. Deze veroorzaken beroertes, die het risico op Alzheimer verhogen. Aspecten van hart- en vaatziektes zijn dus ook van belang bij het voorkomen van Alzheimer. Denk daarbij aan een verhoogde bloeddruk, overgewicht, diabetes, roken, te weinig lichaamsbeweging en een verhoogd cholesterolgehalte.

Lees ook: het ziekteverloop van Alzheimer

Auteur 
  • Yannick La Gordt Dillié
Bron 
  • Alzheimer Nederland