Mantelzorgers krijgen in veel gemeenten weinig waardering

In 22 procent van de Nederlandse gemeenten krijgen mantelzorgers geen of weinig individuele waardering voor hun werk. Dit maakt MantelzorgNL bekend in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg.

10 november is het de Dag van de Mantelzorg, een dag waarop mantelverzorgers in het zonnetje worden gezet en een presentje ontvangen. Dit kan in de vorm zijn van een bloemetje, een cadeaubon of bijvoorbeeld een geldbedrag. Veel gemeenten hebben hier budget voor, maar uit de cijfers van MantelzorgNL blijkt echter dat deze individuele mantelzorgwaardering in 78 van de 355 gemeenten onvindbaar is. 

''Gemeenten hebben de wettelijke taak om mantelzorgers te waarderen én de wettelijke taak om ze te ondersteunen. In de gemeenten waar de individuele waardering nu is afgeschaft, kan het niet zo zijn dat geld - dat bedoeld is voor mantelzorgers - wordt gebruikt voor geheel andere doeleinden'', vertelt MantelzorgNL-bestuurder Liesbeth Hoogendijk. 

MantelzorgNL vreest dat de individuele waardering voor mantelzorgers in 2020 in nog meer gemeenten afgeschaft zal worden.

Bron: NU.nl